Keystone logo
University of Sopron

University of Sopron

University of Sopron

Uvod

Главне дисциплине University of Sopron су економија, педагогија, шумарство и дрвно инжењерство.

Налази се у живописном граду у северозападном региону Мађарске. Шопрон има одличну локацију - удаљен је само 220 км од Будимпеште, 60 км од Беча и 90 км од Братиславе.

Кампус University of Sopron налази се у зеленој зони, окружен сопственом ботаничком баштом – на само неколико минута хода од центра града. Добитник међународне награде Греен Говн Авардс University of Sopron је на челу земље, па чак и света у неколико области које се односе на одрживо пословање и развој.

Универзитет нуди 3 бацхелор, 5 мастер и 3 докторска студијска програма за међународне студенте у горе поменутим дисциплинама. Његови стратешки циљеви су да образује интелигентне и креативне професионалце са фокусом на принципима одрживости, уз поштовање претходника и суочавање са изазовима 21. века.

Постоји много погодности студирања у мањим установама на селу као што је University of Sopron – образовање се одвија у мањим групама, где се учесници и професори добро познају, а ефикасност је висока, комуникација је директна; администрација је глатка, заиста можете да се концентришете на своје студије; у Шопрону је све на пјешачкој удаљености, тако да не морате губити вријеме на свакодневно путовање.

Студентска соба је загарантована на захтев за све наше студенте и налази се на пешачкој удаљености од свих универзитетских зграда, као и многих продавница и садржаја.

Историја садашњег University of Sopron сеже неколико векова уназад:

Године оснивања (1735-1808-1846)

Високо образовање у шумарству, давно успостављена област студија, језгро образовања универзитета, почело је у институту основаном за образовање рударства и металургије. Школа за обуку рударских официра основана је указом Карла ИИИ, потписаном 22. јуна 1735. године у Селмекбањи.

Марија Терезија је поставила основу за академско образовање својим декретом потписаним 22. октобра 1762. године.

На заједничком састанку Трезора и Коморе Краљевске ковнице и рударства у јуну 1807. разговарало се о оснивању Шумарске школе, поред Рударске академије.

Мадјарска краљевска рударска и шумарска академија, Краљевски рударски и шумарски колеџ у Селмецбании (1867-1918)

Након Компромиса из 1867. године, Академија је постала мађарска државна институција, чиме је смањен њен међународни значај. Године 1904. установа је добила назив „Мађарска краљевска рударска и шумарска школа“.

Избијањем Првог светског рата дошло је до великог раскида у животу колеџа. Последња предавања јесењег семестра почела су 6. октобра 1918. године, али се академска година није могла завршити. Као резултат мировног споразума након рата, Селмецбаниа више није био мађарски град; припао је новој Чехословачкој. Селидба из родног пребивалишта почела је у јесен 1918. године одлуком савета школе и декретом Министарства финансија.

Колеџ у Шопрону. Организационе промене (1919-1950)

Захваљујући одлучности државног подсекретара Хуга Лаехнеа и градоначелника Михали Тхурнера, град Шопрон је обезбедио нови дом за колеџ. Прва група студената стигла је у марту 1919. на челу са ректором Гезом Резом.

Колеџ је 1922. преименован у Мађарски краљевски колеџ за рударство и шумарство, показујући свој проширени образовни програм. Године 1934. основан је Мађарски краљевски универзитет за технологију и економију Јожефа Надора, а колеџ је интегрисан у овај универзитет, са седиштем у Будимпешти, као Факултет рударства, металургије и шумарства.

1949. године отпочело је самостално геодетско инжењерско образовање. Касније је интегрисан у Технички универзитет у Будимпешти. Како је у Мишколцу основан нови технички универзитет, ту се преселио Рударско-металуршки факултет. Пресељење потоња два факултета трајало је више од 10 година.

Шумарски факултет, Универзитет за шумарство и дрвне науке, University of Sopron (1952-2000)

Од 1952. године Шумарски факултет је радио као самостална Шумарска школа са универзитетским рангом. Године 1956. олуја историје задала је тежак ударац колеџу. После пораза револуције, велики део наставника и ученика је напустио земљу. Већина њих отишла је у Канаду, где су формирали одсек Шопрон Шумарског факултета Универзитета Британске Колумбије и тамо завршили студије. Други су отишли у Немачку, Швајцарску и Аустрију.

1957. године почиње обука инжењера дрвне индустрије. 1. септембра 1962. године основан је Универзитет за шумарство и дрвне науке са два факултета. Универзитет је 1972. године отворио нови факултет, Факултет за геодетске и земљописне мере у Секешфехервару. Постдипломски курс за инжењерство папирне индустрије почео је 1985. године.

University of Sopron (1992- )

Године 1992. основан је Институт за економију и развој пословног менаџмента за обуку студената економије.

Након припремног рада, 1994. године, основан је Институт за примењену уметност, а на Факултету дрвних наука почела је обука уметника.

1. септембра 1996. године универзитет је променио назив у University of Sopron .

Универзитет Западне Мађарске (2002-2007), (2008-2017)

Обука студената економије почела је у Шопрону 1995. године. Економски факултет је основан 2000. године када је, због политике рационализације мађарског високог образовања, универзитет проширен укључивањем Факултета Апацзаи Цсере Јанос из Ђера, Факултета за Пољопривредне и прехрамбене науке Мошонмађаровара и Педагошки факултет Бенедек Елек у Шопрону. Универзитет је преименован у Универзитет Западне Мађарске и имао је седиште у Шопрону. Након што је 1. јануара 2008. године основао Берзсении Даниел Цоллеге у Сомбатхелију, универзитет је водио десет факултета у пет градова.

University of Sopron (2017–)

На основу одлуке владе 2015-17. године, универзитет је реорганизован, а факултети ван Шопрона су спојени са другим универзитетима.

У Шопрону су остала четири факултета: Педагошки факултет Бенедек Елек, Шумарски факултет, Економски факултет Александар Ламфалуси и Факултет за инжењерство, науке о дрвету и примењене уметности Симонии Кароли, сви део преименованог University of Sopron .

University of Sopron наставља да се концентрише на образовање и истраживање, развијајући своје снаге вођени својом визијом и традицијом карактеристичном за Универзитет Западне Мађарске и његовог претходника, Академију Селмекбања.

Главни циљеви University of Sopron су даље повећање својих истраживачких способности и промовисање интернационализације. Универзитет намерава да понуди више студијских програма кроз наставу на енглеском језику.

Оно што можете очекивати овде је висококвалитетно образовање са нагласком на професионалном искуству и врхунској инфраструктури у граду и кампусу погодном за живот, где је студентски живот жив, са пуно културних традиција, спорта и још много тога.

Karakteristike kampusa

Shopron јe zhivopisni grad u severozapadnoј Maђarskoј. Nalazi se 220 km od Budimpeshte, 60 km od Becha i 90 km od Bratislave – maђarske, austriјske i slovachke prestonitse. Smeshten blizu granitse, Shopron ima raznovrstan kulturni zhivot. Ova diverzifikatsiјa se poјavljuјe u tsentru grada јer njegova arhitektura kombinuјe zapadnoevropske i maђarske karakteristike.

Shopron јe okruzhen podnozhјem Alpa, pa ga karakterishe prelep brdoviti peјzazh, koјi јe idealan za aktivnosti na otvorenom poput džogiranja, planinskog bitsiklizma i planinarenja. Јezero Ferto, naјveћe endoreјsko јezero u tsentralnoј Evropi, takoђe јe veoma blizu grada.

  Prijem

  Visa

  Ako ste student iz zemlje koјa niјe chlanitsa EU, od vas se trazhi da podnesete zahtev za studentsku vizu u ambasadi Maђarske u vashoј zemlji naјmanje 2 mesetsa pre pochetka studiјa.

  Sa vazheћom studentskom vizom mozhete podneti zahtev za boravishnu dozvolu bilo u ambasadi ili nakon vasheg dolaska. Imaјte na umu da za dobiјanje studentske vize mozhe biti potrebno do 60 dana.

  Biћe vam potrebne sledeћe stavke za vash zahtev za vizu ako vam јe potrebna viza.

  • obrazats zahteva za vizu
  • pasosh (mora da vazhi naјmanje 18 mesetsi, ali pozheljno јe da vazhi do kraјa studiјa.)
  • tri fotografiјe velichine pasosha
  • Pismo o prihvatanju sa univerziteta
  • (tranzitna viza ako јe potrebna)
  • ILI potvrda bankovnog transfera o uplati shkolarine ili potvrda o uplati sa univerziteta ILI Pismo o priјemu od institutsiјe koјa prima (ako ste stipendista)
  • Ambasada mozhe trazhiti vashu rezervatsiјu aviona ili kartu i dokaz o smeshtaјu

  Lokacije

  • Sopron

   4 Bajcsy-Zsilinszky St., 9400, Sopron

   Pitanja