Keystone logo
The United Nations Institute for Training and Research (UNITAR)

The United Nations Institute for Training and Research (UNITAR)

The United Nations Institute for Training and Research (UNITAR)

Uvod

Institut

Autonomno telo UN-a osnovano 1963. godine, Institut Ujedinjenih nacija za obuku i istraživanje (vvv.unitar.org) je ruka za obuku sistema Ujedinjenih nacija i ima mandat da poboljša efikasnost UN-a kroz diplomatsku obuku i da poveća uticaj nacionalnih akcija kroz podizanje svesti javnosti, obrazovanje i obuku zvaničnika javne politike.

UNITAR pruža aktivnosti obuke i razvoja kapaciteta kako bi se pomoglo uglavnom zemljama u razvoju sa posebnom pažnjom na najmanje razvijene zemlje (LDC), malim ostrvskim državama u razvoju (SIDS) i drugim grupama i zajednicama koje su najugroženije, uključujući one u konfliktnim situacijama. Institut pokriva teme iz širokih oblasti podrške kapaciteta Agende 2030, jačanja multilateralizma, unapređenja održivosti životne sredine i zelenog razvoja, poboljšanja otpornosti i humanitarne pomoći, promovisanja održivog mira i promovisanja ekonomskog razvoja i socijalne uključenosti.

Takođe sprovodi istraživanje o inovativnim pristupima učenju, metodama i alatima, kao i primenjena istraživanja za rešavanje kritičnih pitanja, kao što su smanjenje rizika od katastrofa i humanitarne vanredne situacije.

Radimo u duhu da nikoga ne ostavljamo iza sebe i trudimo se da prvo stignemo do najudaljenijih. Da bismo to postigli, naš plan obuke zavisi i od podrške donatorima. Apelujemo na zemlje donatora i druge donatorske subjekte da nam pomognu kako bismo mogli da dizajniramo i pružimo visokokvalitetnu obuku, posebno u zemlje u posebnim situacijama.

Naša vizija

„Svet u kojem ljudi, institucije i organizacije osnaženi znanjem postižu rezultate za prevazilaženje globalnih izazova.“

Vizija kojoj Institut ima za cilj odražava nagon za rezultatima i programiranjem za razvijanje kapaciteta pojedinaca, institucija i organizacija u cilju prevazilaženja globalnih izazova.

Naša misija

„Razviti kapacitete za unapređenje globalnog donošenja odluka i podrška akcijama na nivou zemlje za oblikovanje bolje budućnosti.“

Naše osnovne funkcije

Institut:

 • dizajnira i pruža inovativnu obuku za rješavanje potreba pojedinaca, organizacija i institucija;
 • olakšava razmenu znanja i iskustva kroz umrežene i inovativne procese;
 • sprovodi istraživanja i pilota inovativne strategije učenja, pristupe i metodologije; i
 • savetuje i podržava vlade, UN i druge partnere sa uslugama zasnovanim na tehnologiji zasnovanim na znanju.

Danas je obim UNITAR programiranja zaista globalan sa dosegom celokupnog članstva Ujedinjenih nacija i sa preko 40.000 pojedinaca koji imaju koristi od pružanja oko 500 obuka i srodnih događaja godišnje. Programiranje Instituta nikada ranije nije bilo raznovrsno kao što je trenutno, sa širokim spektrom učenja i drugih vrsta događaja koji pokrivaju teme iz širokih oblasti multilateralizma; ekonomskog razvoja i socijalne uključenosti; održivosti životne sredine i zelenog razvoja; održivog mira; i istraživačkih i tehnoloških aplikacija.

Institut je takođe u velikoj meri diverzifikovao pružanje obuke, a kursevi e-učenja sada čine jednu trećinu svih događaja, a preko 5.000 učenika iz svih krajeva sveta koristilo je virtuelnom okruženju za učenje Instituta u 2012. godini. U obavljanju svoje misije, Institut prirodno stavlja veliki naglasak na isporuku proizvoda i usluga vezanih za učenje, prenošenje znanja, prenošenje veština i podizanje svesti sa ciljem da dovede do promena u ponašanju i da razvije druge kapacitete svojih korisnika.

Paralelno sa učenjem, Institut se takođe bavi obukom i drugim uslugama savetodavne podrške vladama u postizanju širih rezultata društvenog i ekonomskog razvoja, kao što je razvoj institucionalnih kapaciteta.

Lokacije

Lokacije
 • Geneva

  UNITAR, Palais des Nations, CH-1211, Geneva

  • facebook
  • twitter
  • youtube
 • San José

  San José, Костарика

  • Laxenburg

   Laxenburg, Аустрија

   • The Hague

    The Hague, Холандија

    Pitanja