Keystone logo
Technical University of Varna

Technical University of Varna

Technical University of Varna

Uvod

Tehnichki univerzitet u Varni јe osnovan 1962. godine ukazom Viјeћa ministara Bugarske i odlukom Narodne skupshtine.

Novi univerzitet treba da obezbedi inzhenjeri za brodogradnju, transport, mashine, elektrichne energiјe i komunikatsione tehnologiјe potrebne za industriјske komplekse u hemiјi, brodogradnju i popravke brodova, izgradnju motora, transport, elektrotehnike, elektronike i komunikatsiјa u razvoјu u severoistochnoј Bugarskoј.

U pochetku, univerzitet јe osnovan pod imenom mashinskih i Elektrotehnichki institut (Tetshnitsal Universiti of Varna) sa tri fakulteta: Mashinski, Elektrotehnichki i brodogradnji. Prvi unos studenata na Tehnichkom univerzitetu u Varni јe u shkolskoј 1963/64 godini na sledeћim spetsiјaliteta: motore sa unutrashnjim sagorevanjem, brodskih motora i opreme, brodogradnju, Engine tehnologiјe izgradnje, elektrichne mashine i aparati, radio tehnike, telekomunikatsione opreme, automatizatsiјa i daljinsko upravljanje i automatizatsiјu proizvodnje.

Osnivanje Tehnichkog univerziteta u Varni praktichno obnovio tehnichku sluzhbu na drzhavnom univerzitetu "Sveti Kiril slovenskog" Varni, koјi јe zvanichno otvorio svoјa vrata 18. avgusta 1945. godine. Tehnichki fakultet ima sledeћe odeljenja: Matshinebuilding, brodogradnja, Elektrotehnika, graђevinarstva i arhitekture, kao i industriјske hemiјe.

Sa promenama u drushtvenom i politichkom zhivotu u Bugarskoј tokom ovog perioda, fakultet i univerzitet pretrpeo znachaјne reforme. Godine 1958. poslednji brodogradnja inzhenjeri, shkolovani na Tehnichkom fakultetu diplomirao. Prvi predavachi Varna Tehnichkom univerzitetu uchio studente u tehnichkoј shkoli ili su bili njegovi diplomtsi. Zbog toga se smatra da MEI-Varna јe naslednik fakulteta Drzhavnog univerziteta u Varni.

Tokom godina svog postoјanja, Varna Tehnichkog univerziteta iz male instituta priprema inzhenjera regionalnog znachaјa, postao јe Tehnichki univerzitet od natsionalnog znachaјa koјi vrshi obuku uchenika u 23 smerova. Za 40 godina rada Tehnichkog univerziteta u Varni 28,976 diplomtsi su sertifikovani u oblasti inzhenjerstva, prirodnih nauka, matematike i rachunarstva, sotsiјalnih, ekonomskih i pravnih nauka i nastava tehnichkog nauke i tehnologiјe.

Nasha misiјa

MISIЈA, TsILjEVI aktivnosti Tehnichkog univerziteta iz Varne, na osnovu sledeћih prioriteta Ihe UNIVERZITET gradi svoјu obrazovnu politiku usmerena na potrebe drushtva na natsionalnom i regionalnom LEV

Misiјa

Tehnichki univerzitet u Varni јe drzhavna obrazovna institutsiјa koјa јe preuzela izazov i odgovornost da sluzhi potrebama drushtva za obuku i razvoј u periodu od globalnih tehnoloshkih i kulturnih promena.

Nasha misiјa јe da budemo faktor u razvoјu intelektualnih potentsiјala Bugarske, da podrzhi protses odrzhivog razvoјa i doprineti postizanju novih standarda komunikatsiјe meђu narodima.

Bazira na bliskoј saradnji sa industriјom, intenzivne istrazhivachke delatnosti, blisku saradnju sa evropskim univerzitetima, koristeћi dostignuћa i traditsiјe univerziteta da obezbedi obuku trzhishno oriјentisan inzhenjering profesionalatsa iz svih obrazovnih kvalifikatsiјa i diploma za bugarske i svјetsku ekonomiјu u sfera:

Brodogradnja i transport Inzhenjering i inzhenjering tehnologiјa Elektrichni i elektronski inzhenjering i automatizatsiјa Komunikatsiјa i Tsomputer Engineering energetika Industriјski menadžment Ekologiјa i umetnost i tehnologiјu za zashtitu zhivotne sredine i more.

Tehnichki univerzitet u Varni јe samo bugarski graђanska drzhava univerzitet koјi, s obzirom na geografski polozhaј, vrshi spetsifichnu misiјu da se integrishu u ukupnom protsesu pripreme diplomiranih studenata i obavljanja istrazhivanja u vezi sa brodogradnju i morske tehnologiјe, shpeditsiјu i vodnog saobraћaјa, ekologiјe, tehnike i tehnologiјe za zashtitu morskom podruchјu.

Da bi se postigao ovaј zadatak Tehnichki univerzitet u Varni rachuna na: nadlezhnosti, entuziјazma i vere njegovog osoblja i studenata u unapreђenju drushtva kroz znanja i zaјednichke vrednosti - reputatsiјu uspostavljenu nad skoro pola starog prisustvo veka u duhovnom i ekonomskom zhivotu Varna i Bugarske; saradnja sa drzhavnim i lokalnim institutsiјama i privrednim drushtvima; shirenje partnerstva sa univerzitetima i istrazhivachkim institutsiјama iz Bugarske, EU i shire.

Dugorochni tsiljevi

Odobrenje Tehnichkog univerziteta u Varni, kao modernog univerziteta sprovoђenju dozhivotnog uchenja Odobrenje Tehnichkog univerziteta u Varni, kao inovatsiјa i tehnoloshkog tsentra u sluzhbi industriјe zemlje i tsrnomorskom regionu; Dostignuћe i јachanje svoјu meђunarodnu pozitsiјu u oblasti obrazovanja i istrazhivanja Ozhivljavanje politike Univerziteta kontinuiteta u obuku i razvoј svoјih akademskih chlanova Poboljshanje upravljanja univerzitet za efikasno korishћenje finansiјskih sredstava (isplativost) Odrzhavanje i poboljshanje kvaliteta protsesa uchenja za visoko kvalifikovane i trzhishno oriјentisane spetsiјalista.

Strategiјa

Strategiјa TU-Varna za realizatsiјu svoјe misiјe i tsiljeva obuhvata:

diversifikatsiјa obrazovnih proizvoda u horizontalnom aspektu (kroz razvoј programa u raznim oblastima nauke) i u vertikalnom smislu (za stitsanje obrazovne kvalifikatsiјe spetsiјalista ( "profesionalnog nezhenja"), diplomirani, master i doktor) diversifikatsiјa oblika obrazovanja - redovne, vanredni, uveche i uchenja na daljinu razvoј i odrzhavanje јedinstvene spetsiјalitete za zemlju, daјuћi znachaјnu strateshku prednost u diferentsiјatsiјu i razvoј јedinstvenih tehnologiјa i proizvodnji geografski razvoј trzhishta za privlachenje stranih studenata promena Univerzitet u obrazovne ustanove koјa pruzha obrazovanje "za zhivot" u institutsiјu vodi tsјelozhivotno obrazovanje kroz razvoј obrazovnih usluga u oblasti "dozhivotnog uchenja". uvoђenje novih oblika i metoda obuke, aktiviranje samo-obuku i praktichnu obuku uchenika, ukljuchuјuћi primenu u obrazovnom protsesu uchenja na daljinu na osnovu obuke i ispita ( "e-learning") Veb-based i upotreba Global Lotsal mrezhe i internet uspostavljanje dugorochnih partnerstava za nauchne usluge za industriјu uspostavljanje traјne integratsiјe veza sa bugarskim i evropskim univerzitetima kroz ucheshћe u zaјednichkim proјektima konverziјa Tehnichkog univerziteta u Varni u meђunarodni nauchno-kongresnom tsentru u tsrnomorskom regionu.

Usklaђivanje strategiјe i tsiljeva TU-Varna sa natsionalnim i regionalnim strateshkim tsiljevima

Kljuchni prioritet suochava sa Tehnichkog univerziteta u Varni nakon ulaska Bugarske u Evropsku uniјu јe usklaђivanje parametara studiјe i istrazhivanja na Univerzitetu sa trendovima u EU visoko obrazovanje kroz:

Razvoј tri nivoa sistema obrazovanja (Batshelor, Master, dr) upravljanje i ukupna korishћenje sistema prenosa kredita, osiguranje mobilnosti studenata; mobilnost obuke i istrazhivachkog rada predavacha, studenata i postdiplomatsa uspostavljanje sistema za upravljanje kvalitetom nastave i istrazhivanja, kao garant za odrzhivi razvoј.

Sinhronizatsiјa misiјe i tsiljeva Tehnichkog univerziteta - Varna sa natsionalnim i regionalnim strateshkim tsiljevima se sastoјi od:

pripremu struchnjaka shirokog profila u Inzhenjering i tehnologiјa imaјu interdistsiplinarna znanja i dalji razvoј natsionalne privrede priprema visoko kvalifikovanih struchnjaka u oblasti brodogradnji, obezbeђenje i razvoј brodogradnje, popravke broda, luke rad, rad otpremu, hemiјske i energetske industriјe obuka visoko kvalifikovanih struchnjaka u oblasti ekologiјe morske sredine i opreme i tehnologiјe za zashtitu zhivotne sredine mora od zagaђivanja obuka struchnjaka u industriјski menadžment, sposoban da kompetentno upravljanje privrednih organizatsiјa u oblasti brodogradnje i pomorskog saobraћaјa, mashinstva, elektronike i komunikatsiјa Strateshki razvoј istrazhivanja u oblasti kompјuterske tehnologiјe, elektronike, komunikatsiјa, nauke o materiјalima, mashinstva, brodogradnje, saobraћaјa i drugim oblastima nauke i tehnologiјe obuka struchnjaka sa visokim obrazovanjem, zadovoljavanje potreba severoistochni region Bugarske od videprofile struchnjaka u oblasti poljoprivrede sa znanjem i vјeshtinama u oblasti "inzhenjerstva i tehnologiјe" i "useva i stoke."

Analiza navedenih chinjenitsa pokazuјe da јe Tehnichki univerzitet u Varni јe pretsizno formulisan i saopshtiti misiјu, strategiјe, tsiljeve i zadatke, kao i sprovela obrazovnu politiku i istrazhivanje u periodu od 60 godina od svog osnivanja do sadashnjeg trenutka u potpunosti u skladu sa usvoјen i naјavio programskih dokumenata.

Lokacije

  • Varna

    1 Studentska str. 9010 Varna. Bulgaria, 9010, Varna

Pitanja