Keystone logo
© TESS
EC2U

EC2U

EC2U

Uvod

Šta jeEC2U?

Evropski kampus gradskih univerziteta (EC2U) je multikulturni i višejezični savez koji se sastoji od sedam dugogodišnjih, obrazovno-istraživački vođenih, lokalno i globalno angažovanih univerziteta iz četiri različita regiona Evropske unije: Univerziteta u Koimbri, Univerziteta u Jašiju, Univerziteta u Jeni, Univerziteta u Paviji, Univerziteta u Poatjeu (koordinator), Univerziteta u Salamanci i Univerzitet od Turku.

Ambicija Saveza je da razvije inovativni prostor koji omogućava mobilnosti da slobodno teče između sedam univerziteta i pridruženih gradova.

EC2U u brojevima

 • 160 000 Studenti
 • 20 000 Administrativno osoblje, nastavnici& istraživači
 • 30 Saradnici
 • 1 600 000 Građani u direktnom dometu

Članovi

Univerzitet u Koimbri (Portugal)

Usredsređen na budućnost i prepoznat kao glavni promotor promena, Univerzitet u Coimbri ima više od 7 vekova iskustva u stvaranju i širenju znanja, kulture, nauke i tehnologije kroz proučavanje, nastavu, vrhunska istraživanja i inovacije u najrazličitijim oblastima znanja.

UC je najstariji univerzitet u Portugalu i jedan od najstarijih na svetu, a njegova istorija seže u vek koji je pratio osnivanje same Portugalije, pošto je osnovan 1290. godine. Univerzitet se proširio po gradu Coimbra dok modifikuje svoj pejzaž i čini ga pravim Gradskim univerzitetom, gde ćete naći kosmopolitsku akademiju.

Univerzitet u Jašiju (Rumunija)

Aleksandru Ioan Cuza Univerzitet u Jašiju, prvi moderni univerzitet osnovan u Rumuniji (1860), stalno je rangiran 1 - 3 među rumunskim univerzitetima u pogledu istraživanja, obrazovanja i institucionalne transparentnosti. Sa oko 23000 studenata i 2000 redovnog osoblja na 15 fakulteta, akademska ponuda našeg univerziteta uključuje 80 stepeni na nivou prvostupnika (4 na engleskom, 1 na francuskom), 116 master nivoa programa (14 na engleskom, 1 na francuskom), i 27 oblasti studija na doktorskom nivou (svi ponuđeni na engleskom jeziku, kao i).

Univerzitet u Jeni (Nemačka)

Osnovan 1558. godine, Univerzitet Fridrih Šiler Jena je jedan od najstarijih univerziteta u Nemačkoj. Nekada centar nemačke filozofske misli, postala je široko zasnovana, istraživački intenzivna institucija sa globalnim dosegom i naprednom međunarodnom zajednicom od više od 18.000 studenata dodiplomskih i postdiplomskih studija iz preko 110 zemalja širom sveta.

Univerzitet u Paviji (Italija)

Univerzitet u Paviji (UNIPV) jedna je od najstarijih akademskih institucija na svetu: osnovan je 1361. godine i sve do 20. veka bio je Jedini univerzitet u Milanskoj oblasti i regionu Lombardije.

Danas je sveobuhvatan univerzitet, koji pokriva sve predmetne oblasti - Nauka i tehnologija, Science Engineering, Life Sciences, Humanističke nauke, i društvene nauke - i sastoji se od 18 Odeljenja nude studijske programe na svim nivoima, od diploma do doktorata programa. Akademsko osoblje broji više od 900 profesora i istraživača. 21.000 studenata, kako iz Italije, tako i iz inostranstva, studira na Univerzitetu u Paviji.

Univerzitet u Poatjeu (Francuska)

Osnovan 1431. godine, Univerzitet u Poatjesu je multidisciplinarni univerzitet koji upisuje 29 000 studenata, od kojih su 4200 međunarodni studenti iz 120 različitih zemalja, pod nadzorom 2700 članova osoblja (administrativno, nastavno osoblje i istraživači). Poatje zauzima 2. mesto u ukupnom rangu većih studentskih gradova u Francuskoj u 2018-2019 i iznad nacionalnog proseka sa 16% stranih studenata.

Univerzitet u Salamanci (Španija)

Univerzitet u Salamanci osnovan je 1218. godine i jedan je od tri najstarija univerziteta u Evropi, koji se može pohvaliti širokim spektrom fakulteta i istraživačkih instituta u nauci i umetnosti. 2011. godine nagrađen je statusom Kampusa međunarodne izvrsnosti. To je referentni univerzitet u svom regionu i šire (Kastilja i Leon) i „Alma Mater“ gotovo svih istorijskih latinoameričkih univerziteta.

Univerzitet u Turku (Finska)

Univerzitet u Turku (UTU) je međunarodni istraživački univerzitet i aktivna akademska zajednica od 25.000 studenata i članova osoblja iz preko 100 različitih zemalja. Glavni kampus Univerziteta nalazi se u istorijskom centru grada Turku - u blizini jedinstvene prirode i arhipelaga jugozapadne Finske. Kao jedan od vodećih univerziteta u Finskoj, Univerzitet u Turku nudi mogućnosti studiranja i istraživanja na sedam fakulteta i sedam specijalnih jedinica.

Lokacije

 • Poitiers

  Université de Poitiers - 15, rue de l'Hôtel Dieu - TSA 71117 - 86073 POITIERS Cedex 9, 86000, Poitiers

 • Iași

  Bulevardul Carol I, Nr.11, 700506, Iași

  • Salamanca

   Patio de Escuelas Mayores, 1, , Salamanca

   • Coimbra

    Rua Larga 3000-370, , Coimbra

    • Jena

     Universitätshauptgebäude Fürstengraben 1, 07743, Jena

     • Pavia

      C.so Strada Nuova, 65, 27100, Pavia

      • Turku

       Turun yliopisto, 20500, Turku

       Pitanja