Keystone logo
Estonian Academy of Arts

Estonian Academy of Arts

Estonian Academy of Arts

Uvod

Den Estonian Academy of Arts, osnovan 1914, je jedini javni univerzitet u Estoniji nudi visoko obrazovanje u likovnoj umetnosti, dizajn, arhitektura, mediji, vizuelne studije, umetnička kultura, kulturno nasleđe i očuvanje. Smešten u glavnom gradu Talinu, aktivna je studija i istraživačka institucija i vodeći nacionalni centar inovacija u vizuelnoj kulturi. Studije se odvijaju u našoj novoj zgradi sa inovativnim i inspirativnim okruženjem. EKA je 2022. godine uvrštena među 200 najboljih univerziteta za arhitekturu i dizajn u svetu od KS Vorld Universiti Rankings.

Skoro 1.200 učenika iz svih delova sveta angažovano je u nastavnim planovima i programima da neguju svoje analitičke sposobnosti i kritičko razmišljanje sa ciljem da se razviju u ekološki i društveno savesne stvaraoce. Predaje ih i podržava više od 300 profesora, vanrednih profesora, predavača i instruktora koji su profesionalci u svojoj oblasti - međunarodno priznati umetnici, arhitekti, dizajneri i naučnici koji pružaju jedinstveno, individualizovano učenje i lično mentorstvo u interdisciplinarnoj i sinergetskoj atmosferi. Male grupe pažljivo odabranih učenika omogućavaju ličniji pristup, jedan na jedan pristup nastavi i porodičnoj, bliskoj atmosferi, a EKA se ponosi niskim omjerom učenika i profesora.

Estonian Academy of Arts„Nova zgrada u rekonstruisanoj istorijskoj fabrici tekstila, koju su dizajnirali njeni alumni, otvorena je 2018. godine i od tada je dobila nekoliko nagrada za svoju arhitekturu i dizajn enterijera. Smeštena između živopisnog UNESCO-vog svetskog nasleđa srednjovekovnog Starog grada i živopisnog okruga Kalamaja, Akademija stoji kao oaza umetničke kulture usred.

EKA nudi šest magistarskih programa na engleskom jeziku: Animacija, Savremena umetnost, Zanatske studije, Grafički dizajn, Interakcijski dizajn i Urbanističke studije. Pored toga, postoje tri zajednička Master programa: Design& Technologi Futures MSc ponudio zajedno sa TalTech, Literatura, Vizuelna kultura i filmske studije MA ponudio zajedno sa Talin Univerziteta i Service Design Strategies and Inovations MA ponudio zajedno sa Latvian Art Academi i Lapland Universiti. Svi magistarski programi su dve godine (120 ESPB).

U ponudi su i dva međunarodna redovna doktorska programa - doktorska umetnost i dizajn i dr Arhitektura i Urbanizam.

EKA podstiče inovacije i eksperimentisanje, a studenti su u mogućnosti da preuzmu module i radionice van svojih specijalizacija. Imate ideju? Probajte! Naći ćete da ovde ima osvežavajućeg nedostatka birokracije. Oni koji studiraju na EKA uskoro otkrivaju širok spektar mogućnosti.

Pozivamo vas da nam se pridružite!

MEĐUNARODNI ODNOSI

Cilj Akademije je da bude usred života. Zato se pažnja posvećuje društvu i profesionalnom svetu u širem smislu.

EKA ima bliske veze i sporazume o saradnji sa više od 100 međunarodnih univerziteta i mnogim međunarodnim mrežama, preko kojih se mogu pregovarati studentske i fakultetske razmene i proširiti mogućnosti naukovanja. EKA je član CUMULUS-a (Međunarodnog udruženja univerziteta i koledža za umetnost, dizajn i medije); EAAE (Evropsko udruženje za arhitektonsko obrazovanje); ELIA (Evropska liga instituta umetnosti), a preko NORDPLUS-a je član mnogih profesionalnih mreža.

Od 1999. godine EKA je članica Programa doživotnog učenja Evropske komisije za visoko obrazovanje, Erasmus, u okviru kojeg je potpisano više od 100 bilateralnih sporazuma o razmeni. Pored programa Erasmus, sklopioEstonian Academy of Arts je i ugovore o razmeni studenata i fakulteta i saradnji sa deset međunarodno priznatih umetničkih univerziteta van Evropske unije.

Redovni i intenzivni kontakti održavaju se sa svetom van akademske zajednice kroz izložbe i izdavački rad, kroz organizovanje mnogih manifestacija, te u saradnji sa preduzećima i javnim institucijama.

Spoljne odnose, fakultetske i studentske razmene, savete o mogućnostima stranih naukovanja i informacije o grantovima koordinira Kancelarija za međunarodne odnose.

SARADNJA I PREDUZETNIŠTVO

EKA sarađuje sa univerzitetima, institucijama kulture, umetničkim udruženjima, organima lokalne samouprave i preduzećima u Estoniji i inostranstvu.

Estonian Academy of ArtsSarađuje sa mnogim estonskim i međunarodnim preduzećima u oblasti nauke i razvoja. Partneri variraju u zavisnosti od oblasti specijalizacije, a Akademija je u mogućnosti da ponudi niz usluga od istraživanja i analize do kreiranja prototipova.

Odeljenje za razvoj je veza između obrazovanja i poslovanja. Usluge i rešenja koja podržavaju glavne aktivnosti EKA su razrađene, dajući pravne i preduzetničke savete osoblju i preduzećima za sprovođenje kolaborativnih projekata sa odeljenjima Akademije. Odeljenje za razvoj aktivno komunicira sa preduzećima u Estoniji i inostranstvu i sprovodi zajedničke projekte. Mnogi studenti završavaju dizajnerske zadatke za estonske kompanije u javnom i privatnom sektoru i učestvuju na međunarodnim i lokalnim takmičenjima tokom studija.

Odeljenje za razvoj organizuje obuku iz oblasti preduzetništva, prava intelektualne svojine, planiranja karijere, međunarodnog naukovanja i upravljanja projektima. Studenti se savetuju u pravljenju poslovnih planova, a postoje brojni resursi dostupni spin-off preduzećima EKA (kompanijama koje su osnovali studenti tokom studija). Odeljenje koordinira interresorne razvojne projekte i, ako je potrebno, sprovodi naučne i razvojne projekte. Odeljenje za razvoj upravlja lokalnim i međunarodnim susponzorisanim ili zajedničkim projektima EKA.

140679_eu_structural_and_investment_funds_horizontal.jpg
172198_studyinestonia_horisontal_RGB_positive.png

Statistika

  • Međunarodni studenti:

    10%

  • 0
  • Odnos učenika i fakulteta:

    3 do 1

Lokacije

  • Tallinn

    Estonian Academy of Arts, Põhja pst 7, Tallinn, 10412, Tallinn

Pitanja