Keystone logo
Турска

Studija Master u Турска 2024

Studija u Турска

Основана 1923, Турска је буквално мост између Европе и Азије, земља се налази на оба континента. Иако већина се налази у западној Азији и има границе са Сиријом, Ирака, Ирана и Ирака, мали део се налази у југоисточној Европи и има границе са Бугарском, Грчком, и Грузије. Земља такође има обалу на три мора, укључујући и Егејског мора, Црног и Медитерана. Турска је мултикултурна земља са дугом историјом огледа у многим историјским местима и споменицима широм земље, где посетиоци могу наћи трагове легенде попут Александра. Турска је била један од оснивача Уједињених нација и Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Клима

Иако су приобалне области Турске генерално имају умерену медитеранску климу, карактеристике као што су отворене равнице и планине чине разноврсне климатске услове.Просечна температура у Истанбулу висока је око 29 степени Ц у августу и ниска просечна је око 3 степена Ц у јануару. Просечна температура у Медитерану и Соутхеастерн Анатолиа региона су и до 35 степени Ц, а просечна ниске температуре у Анкари су ниско као -7 степени Ц.

Култура

Турска је одавно прихватила мултикултурализам, а земља настоји да интегрише западне и секуларне идеје у њиховом друштву и култури. На свог оснивања, латиница заменила арапско писмо, а жене су добиле право гласа. У савременој Турској, људи многих вјера и традиција живи у хармонији. Хаљина креће од западне одеће, као што су фармерке у елегантном носе вечерњу и традиционалну ношњу која укључује шарене мараме и капе.

Трошкови живота

Трошкови живота у Турској су ниске, а међународни студентски може очекивати да плати око $ 400 - $ 500 (УС) сваког месеца за становање, храну и остало трошкове. Књиге и остале таксе трајаће око $ 150 (УС) по семестрима. Да би смањили трошкови, универзитети обично организује смештај или друге станове за стране студенте.

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  264
 • Udeo komunalnih usluga

  18
 • Internet pretplata

  9
 • Lokalni prevoz

  25

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  5
 • Bioskopska karta

  4
 • Pinta lokalnog piva

  2

O Турска

Високо образовање у Турској

Високо образовање на универзитетима обухвата диплому, мастер, докторат. Поред степену господара, Виши Инжењеринг диплома се додељује што је еквивалент мастер дипломом. Оба степени захтевају тезу бити завршена и бранити. Универзитети су подељени у две групе, са 104 државних универзитета и 62 приватних универзитета. Турски универзитети се одржава у високом погледу, са 5 школа у горњем 400 свету, према 2012 пута већи ранг листи Светског универзитетског образовања .

Зашто студирати у Турској?

Студенти следила магистарске студије у некој академској дисциплини ће пронаћи безбедно, гостољубива и награђивање мултикултуралној средини која је мост између западне и средње-источним културама.Турски високошколске установе су познати по високом квалитету у односу на ниске школарине и многи програми су на енглеском језику. Не припадају енглеском говорном студената који похађају традиционалне програме ће се такође наћи много прилика да науче енглески језик, они заврше основне студије.

Универзитети у Турској

Програми на државним универзитетима се углавном уче у турски, иако су неки програми се одржавају на енглеском, немачком и француском. Студенти не вешт у турском који уђу турске програме можете узети једну годину језика пре остваривању своје студије. Већина међународних програми се одржавају на приватним универзитетима, где језик наставе је углавном енглески. Приватни универзитети су такође познат као темеља универзитета.

Тренутно око 30.000 страних студената су уписани у програме образовања у земљи, међутим, Турска има за циљ да повећа тај број на 150.000.Иако је већина академских дисциплина су на располагању, најпопуларнији програми за стране студенте су међународни односи, источне медитеранске студије, Мултикултурално послове студије, инжењеринг, пословни менаџмент и гостопримство.

Школарина и Програм Трајање

Школарина по семестру на државним универзитетима, где се настава одвија на турском је око $ 100 - $ 200 (УС) за држављане Турске и студенте из Азербејџана, Башкортостан, Босне и Херцеговине, Дагестану, Карачаево-Цхеркессиа, Казахстан, Киргистан, Македонији, Монголији, Молдавији, Накхцхиван , Узбекистан, Узбекистан, Таџикистан, Тартарстан, Туркменистану, и Украјина. Међународна студентска школарине по семестру на државним универзитетима у којој се предаје на турском је око $ 300 - $ 600 (УС). Школарина износи око 1,5 до 2 пута већи у државним институцијама у којима се настава одвија на енглеском језику.

Годишња школарина на универзитетима темеља је обично $ 6,000 (УС) до 20.000 долара (УС), међутим, темељни универзитети такође пружају велики број студената са стипендијама које покривају 30 до 40 одсто од школарине.

Најчешће, магистарски степени потребно две године да се заврши, али то зависи од програма и институција.

Да би покрили трошкове, интернационални студенти могу наћи запослење са универзитета као истраживач, међутим, међународни студенти немају право да раде у другим организацијама у јавном или приватном сектору.

Академска година

Школске године у Турској се заснива на два семестра и траје од октобра до јуна.

Могућношћу постдипломских студија

Након дипломирања, интернационални студенти могу да пронађу могућности за запошљавање као истраживача и особља на универзитетима, посебно са универзитета који се предају на енглеском језику.Турски студенти и страни студенти са добрим турског језика наћи могућностима у другим индустријама, као добро. Не-турски грађани ће морати да добију дозволу за рад након што су понудили посао.

Виса Захтеви

Страни студенти морају имати студентска виза, а визе се мора добити пре доласка у Турској или студент неће бити дозвољено да се упише на универзитет. Студенти морају бити прихваћени на турском универзитету пре подношења захтева за студентску визу у турском конзулату у својој земљи. Процес траје око 8 недеља и студентска пасош ће бити оверен студентска виза једном одобрени.

Здравствено осигурање

Сви универзитети нуде бесплатну здравствену заштиту у својим медицинским установама.Међутим, ова заштита је обично ограничен на хитне службе и службе за лечење мањих условима, тако да међународни студенти се подстичу да купи здравствено осигурање да покрије медицинске трошкове који се могу јавити. Политика треба да покрију и Европе и Азије Турску. Многе приватне полисе осигурања су доступни у Турској.

Студенти који имају боравишну дозволу дуже од 6 месеци ће бити регистрован у турском институције социјалне сигурности (СГК) и дужни су да добију и плате за локалну полису здравственог осигурања.

Zahtevi za vizu

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

Studentska viza

Cena i valuta

Naknada za obradu viza varira u zavisnosti od vašeg državljanstva.

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Svi međunarodni studenti moraju dobiti studentsku vizu da bi studirali u Turskoj. Izuzetak su oni ljudi koji su pravni izdržavani članovi povezani sa nekim u Turskoj na diplomatskoj vizi.

Gde možete napraviti aplikaciju?

Turska ambasada ili konzulat

Svi međunarodni studenti moraju se prijaviti za studentsku vizu u najbližoj turskoj ambasadi ili konzulatu.

Sajt:

Kako napraviti aplikaciju?

Da biste dobili studentsku vizu za Tursku, prvo morate da se upišete na turski univerzitet, školu ili kurs jezika koji je overen od strane Ministarstva prosvete.

Morate popuniti obrazac za vizu i dostaviti ga turskoj ambasadi sa potrebnim dokumentima koji obično uključuju sledeće:

 • Pasoš: Važi duže od 90 dana
 • 2 fotografije veličine pasoša
 • Pismo o prihvatanju turske visokoškolske ustanove
 • Dokaz o zdravstvenom osiguranju
 • Dokaz o povratnoj karti
 • Dokazi o dovoljnim finansijskim sredstvima za podršku vašem studiranju i životu u Turskoj
 • Potvrda o odobrenju policije
 • Medicinsko uverenje

Studenti moraju dalje da podnesu zahtev za dozvolu boravka kod lokalnih vlasti (ako je student u Turskoj) u roku od 1 meseca od dolaska u Tursku. Sledeći dokumenti moraju biti dostavljeni Odeljenju za spoljne odnose u sedištu lokalne policije:

 • Obrazac za prijavu i naknade
 • Putna isprava: 2 primerka zajedno sa studentskom vizom
 • 4 fotografije veličine pasoša
 • Pismo ili dokument institucije: Mora ga izdati univerzitet domaćin, izjavljujući početak i datume završetka studije u Turskoj

Da biste obnovili dozvolu boravka, potrebno je da posetite lokalne vlasti 60 dana pre isteka boravišne dozvole.

Kada treba da se prijavite?

Obično traje oko osam nedelja od dana kada podnesete zahtev dok ne dobijete vizu.

Studentska viza generalno važi godinu dana za jedan ulazak. Iako će na vašoj vizi biti naznačeno vremensko ograničenje, vaša studentska viza ostaje važeća sve dok ste upisani u školu.

Vreme obrade

8 Weeks

Mogućnosti za rad

Obično međunarodni studenti nemaju zakonsko pravo da rade dok studiraju u Turskoj. Studenti mogu da rade istraživački rad na turskim univerzitetima kao međunarodni istraživači.

Sati nedeljno

0

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Vaš zahtev za vizu može biti odbijen ako niste u mogućnosti da pokažete dokaz o potrebnim sredstvima ili ako dostavite netačne ili nepotpune dokumente.