Keystone logo
Чешка Република

Studija Master u Чешка Република 2024

Studija u Чешка Република

Чешка се налази у централној Европи и има богату културну историју и стил живота. Земља је без излаза на море и има границе са Аустријом, Немачке, Пољске и Словачке. Иако је Чешка чланица ЕУ, валута је чешке круне (ЦЗК). Земља је такође чланица Северноатлантског пакта (НАТО). Чешка је нарочито познат по дугом историјом производње квалитетних музичких инструмената, укључујући дувачких инструмената, клавира, цеви органа и гудачких инструмената; познати брендови су Амати, Петроф, Рајгер-клосс и Струнал.

Чешка има богату културу и уметност, укључујући опере, филмови, плес и позориште. Студенти ће такође наћи много фасцинантне музеје и лепе баште и паркове за посетити током свог слободног времена. Познати чешки кухиње укључују резанац супа са кнедлама од јетре, печење печеница са павлаком, гулаш и поховани качкаваљ.

Клима

Општи Клима је умерена, а сва четири годишња доба јављају у Чешкој. Просечна температура воде од ниске од -4 степени Ц у јануару до високе од 24 степени Ц у јулу. Седиште близу границе креће планинским су много хладније.

Трошкови живота

Трошкови живота у Републици Чешкој је много нижа него већини земаља Западне Европе. Месечни трошкови, искључујући било школовање или накнаде, ће бити око $ 350 до УС $ 750 УС. Страни студенти треба да добију међународну студентску картицу ИСИЦ (Идентити) пре одласка из своје земље, ова картица се може користити за широк спектар попусте у ресторанима, позоришта, музеје, концерте, и транспортних услуга.

Међународни студенти могу да раде да допуне своје приходе, али мора да има дозволу за посао.Посао дозвола није потребна ако је ученик испод 26 година старости и ради мање од 7 узастопних календарских дана, или 30 дана укупно у току једне године.

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  405
 • Udeo komunalnih usluga

  94
 • Internet pretplata

  22
 • Lokalni prevoz

  21

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  7
 • Bioskopska karta

  8
 • Pinta lokalnog piva

  2

O Чешка Република

Чешка има најстарија установа високог образовања у централној Европи, Карлов универзитет. Смештен у Прагу, школа је основана 1348.

Модерна Чешка високо образовање користи три циклуса структуру диплому, мастер и докторских степена. Високошколске установе се деле на факултетима и универзитетима нису. Не-универзитети обично дају само диплому степени, док су универзитети пружају студијских програма на свим нивоима и степена академских дисциплина.

Чешка има 26 јавних, 2 државна и 44 приватних институција високог образовања. Две државне институције су специјализоване школе које води Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова.Узети заједно, у школама постоје магистарске студије у широком спектру дисциплина, укључујући и архитектуре, историје уметности, вајарства, позориште, теолошких студија, инжењеринг, информационе технологије, хемије, физике природне науке, бизниса, друштвених наука, шумарства, образовања, и многи други. Многе приватне институције фокусирају на одређене области студија, као што су бизнис.

Зашто студирати у Чешкој?

Чешка има дугу традицију квалитетног образовања и истраживања, посебно у области науке, технике и медицине. Страни студенти ће наћи атмосферу добродошлице, тренутно више од 37.000 страних студената студира у чешким школама.

Многи програми се сада нуде на енглеском и другим језицима, поред Чешке. Поред тога, Матер оф Бусинесс Администратион (МБА) степени су све популарнији, већина МБА програма користи метод студије случаја.


Школарина и Програм Трајање

По закону, настава је бесплатна за све националности на свим јавним високошколским установама у Републици Чешкој. Неке таксе не примењују, као што су пријем, продужетак студија изван првобитног датума, студије спроведене поред првобитног плана једног од студената, и накнада за студирање на језику који Цаецх.

Приватне установе поставе своје школарине и накнаде, а ови обично у распону од $ 2.000 до $ УС САД сваке године 15.000.

Магистрирао програми могу трајати од једне до три године. Мастер програми су веома теоријска и студенти су обавезни да полажу завршни испит државне и бране тезу у јавном форуму.

Академска година

Тачни датуми старт утврђује појединачним институцијама, али већина почиње школске године у октобру. Поред тога, већина институција поделите академска година на два 20-недеље зимског и летњег семестра, од којих сваки, укључујући 15 недеља наставе периоду, пет недеља испита, и на одмор. Два месеца празник се обично узима у јулу и августу.

Могућношћу постдипломских студија

Постоје многе могућности за запошљавање у Чешкој након добијања диплому магистра за све студенте, без обзира на националност. Једна трећина од директора компаније у Чешкој су странци. Иако је бизнис се све на енглеском језику, студенти који су предузете студије на чешком или су већ искусни у Чешкој наћи предност у запошљавању.

Виса Захтеви

Сви међународни студенти захтевају дугорочне визе за студирање у Чешкој Републици. Додатне информације можете добити на сајту зацз / мвцрен / артицле / информација-за-школе-и-студентс.аспк "> Министарство унутрашњих послова Дугорочни студентске визе. може да потраје 3-4 месеца да добије, тако да студенти треба да планирају у складу са тим.
Здравствено осигурање

Студенти из земаља чланица ЕУ, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска могу да користе Европску карту здравственог осигурања обезбедио својој земљи да добију медицинске услуге.

Студенти из других земаља немају право да јавно здравствено осигурање и да купите комерцијалну здравствено осигурање које покрива најмање 30.000 € у вредности од бриге. Студенти на дугорочне боравке се тражи да пружају доказ о уплати премије.

Поред здравственог осигурања, све главне болнице прихватају главне кредитне картице или готовина као уплата за лечење.

Савети

Постоји много студентских организација у Чешкој посвећен помагању страних студената.Ове организације укључују Ерасмус Студент Нетворк и Међународна асоцијација за размену студената за техничко искуство ( ИАЕСТЕ ).

Студенти не вешт у Чешкој наћи многе курсеве у Чешкој да им помогне. Иако су ови курсеви обично захтевају додатну накнаду, неки су покривени стипендијама. Институт за језик и припремне студије пружа вишеструке курсеве за студенте са језичким недостатака, укључујући и интензивних курсева и онлине курсева.

Zahtevi za vizu

 1. Kratkoročna viza - za boravak do 90 dana
 2. Dugoročna viza - za boravak preko 90 dana.
 3. Dugoročna boravišna dozvola za studije - za studente koji dolaze na period duži od jedne godine.

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

Studentska viza

Cena i valuta

CZK 2500

Trenutna naknada za vizu za studentsku vizu za Češku Republiku iznosi 2.500 CZK (oko 98 EUR). Naknada može biti podložna promeni.

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Studentima iz zemalja EU/EEA i Švajcarske nije potrebna viza za studiranje u Češkoj. Studenti EU imaju, međutim, dužnost izveštavanja nakon dolaska ako je predviđeni boravak u Češkoj duži od 30 dana. U ovoj situaciji, u roku od 30 dana od ulaska u Češku, morate da prijavite svoje prisustvo Upravi spoljne policije.

Studenti iz zemalja izvan EU moraju se prijaviti za studentsku vizu.

Gde možete napraviti aplikaciju?

Ambasada/Konzulat Češke Republike

Prijavite se za studentsku vizu u ambasadi/konzulatu Češke Republike u vašoj zemlji prebivališta.

Sajt:https://www.mzv.cz/jnp/en/diplomatic_missions/czech_missions_abroad/index.html

Kako napraviti aplikaciju?

Prvo ćete morati da budete primljeni u obrazovnu ustanovu u Češkoj Republici. Škola/program mora biti akreditovan od strane Ministarstva prosvete, omladine i sporta Češke Republike. Ako nije akreditovan, onda morate da podnesete zahtev za vizu u druge svrhe.

Prvi put vize moraju se podneti (i dobiti) pre njihovog dolaska u Češku Republiku - zabranjeno je putovanje u Češku bez nje

Sledeći dokumenti su uglavnom potrebni za dobijanje studentske vize ili boravišne dozvole:

 • prijavni obrazac
 • pismo prihvatanja za studije
 • važeći pasoš i pasoš fotografije
 • dokaz o finansijskim sredstvima za boravak (npr. U obliku izvoda iz bankovnog računa ili potvrde da je korisnik bespovratnih sredstava)
 • potvrda garantovanog smeštaja
 • važeće međunarodno zdravstveno osiguranje
 • sažetak iz Registra krivične evidencije

Svi dokumenti (osim putne isprave i izvoda iz banke) moraju biti na češkom jeziku. Prevodi na češki jezik moraju biti zvanično verifikovani.

Prilikom podnošenja prijave može se obaviti intervju sa podnosiocem zahteva. Pismeni zapis intervjua može biti deo prijave. Zapis će biti zapisan na češkom jeziku, a potpisiće ga podnosilac prijave i službenik konzulata koji će voditi intervju. U slučaju da ne razumete češki, možete povesti prevodioca sa sobom da prevede pisani zapis.

Kada treba da se prijavite?

Ceo postupak dobijanja vize za studijske svrhe može trajati i do 60—90 dana, pa se preporučuje da se za vizu podnese mnogo unapred.

Dugoročna viza traje do 6 meseci. Proširenja se mogu napraviti. Dugoročna boravišna dozvola za potrebe studija važi godinu dana.

Vreme obrade

90 Days

Mogućnosti za rad

Ne postoje ograničenja u zapošljavanju studenata koji dolaze iz zemalja EU ili EEA. Nije potrebna radna dozvola i ovi radnici imaju isti pravni status kao i državljani Češke Republike.

Studenti izvan EU/EEA dužni su da dobiju dozvolu za zapošljavanje. Međutim, postoje neki izuzeci:

 • im nije potrebna dozvola za zapošljavanje u slučaju da obavljaju aktivnosti na teritoriji Češke Republike u okviru razmene pripravništva za studente i mlade diplomce iz visokoškolskih ustanova
 • im nije potrebna dozvola za zapošljavanje ako su studenti do 26 godina i ne rade više od 7 uzastopnih kalendarskih dana ili ukupno 30 dana u kalendarskoj godini
 • im nije potrebna dozvola za zapošljavanje ako su stekli srednje ili tercijarno stručno obrazovanje ili tercijarno stručno obrazovanje u konzervatoriju prema Češkom Zakonu o obrazovanju.

U drugim slučajevima, potrebno je da podnesete zahtev za dozvolu za zapošljavanje. Može se podneti lično ili od strane drugog lica na osnovu pismenog punomoćja u bilo kojoj lokalno odgovarajućoj regionalnoj kancelariji Javne službe za zapošljavanje. Izdata dozvola podleže administrativnoj taksi od 500 CZK.

Sati nedeljno

0

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Vaš zahtev za vizu može biti odbijen ako niste u mogućnosti da pokažete dokaz o potrebnim sredstvima ili ako dostavite netačne ili nepotpune dokumente.