Keystone logo
Пољска

Studija Master u Пољска 2024

Studija u Пољска

Пољска се налази у центру Европе и Граничи се са Балтичког мора, Немачке, Чешке, Словачке, Украјине, Белорусије, Литваније и Русије. Већина земље је раван, али две планине се налазе на југу. Пољска је дом спектакуларном природном амбијенту и прелепом архитектуром која укључује дворци, палате, цркве брвнаре и модерне спортске арене. Пољски валута користи злота, скраћени ПЛН.


Клима у Пољској

Због своје централне локације, Пољска има веома топлим летима и хладним зимама које укључују великих снежних падавина. Летње температуре у већем делу земље у распону од 20 до 30 степени Ц. Просечна температура зима крећу од 3 степена Ц на северозападу до -8 степени Ц на североистоку.

Култура

Већина пољских становништва живи у урбаним срединама, и пољских обичаја и традиција су спој и источне и западне културе.Скоро 300 артс фестивали се одвијају у земљи сваке године, укључујући позоришта, филма и музике, посебно јазз музике. Пољски људи су веома пријатељски, а оброци се сматрају прославе. Пољски оброци имају широк избор поврћа, кромпира и меса.

Трошкови живота

Трошкови да живи у Пољској је релативно низак, око 1200-2500 ПЛН (око 300-600 €) месечно, не рачунајући школарину. Студентски домови кошта око 400-600 ПЛН и покретање заједничких станова 1000-1600 ПЛН месечно.

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  363
 • Udeo komunalnih usluga

  79
 • Internet pretplata

  13
 • Lokalni prevoz

  27

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  7
 • Bioskopska karta

  6
 • Pinta lokalnog piva

  3

O Пољска

Високо образовање у Пољској

Пољски модеран систем високог образовања користи стандардне три фазе степени: диплому, мастер и докторат. Магистарске студије су награђени као Мастер оф Артс (МА), Мастер оф Сциенце (МСц), или Магистер. Такође постоји неколико еквивалент магистарски степени, укључујући магистра уметности, мастер инжењер и инжењер Мастер архитекта. Све институције високог образовања у Пољској користи Европски систем преноса бодова (ЕСПБ).

Високо образовање института у Пољској су подељени у универзитет-типа и вануниверзитетским-Типе. Универзитет типа курсеве на магистарском нивоу су више теоријски, а студенти су награђени нису универзитетског типа курсеви се сматрају "комплементарна" курсева које имају више практичну примену, а дипломци добијају "диплому о завршеном јединствених мастер-студијама." "диплома завршеног комплементарних Магистер нивоу студија."

Зашто студирати у Пољској?

Институције високог образовања у Пољској нуде степен више од 200 мастер програма на енглеском језику. Програми су доступни у широком спектру академских дисциплина, укључујући и пољопривредне науке, уметности, инжењеринга, бизниса, језика, природних наука и друштвених наука. Најпопуларније дисциплине инжењеринг (скоро 70 програма) и пословни (скоро 50 програма). Неки програми су доступни у немачком, као добро.

Пољски институције добро посматрати широм света и за образовање и истраживање. Две институције Полисх, Јагелонског универзитета и Универзитет у Варшави, су међу 400 најбољих светских универзитета, као оцењен од стране пута већи ранг листи Светског универзитетског образовања .

Универзитети

Пољска има око 500 универзитета и других институција високог образовања. Око једне трећине високошколске институције су јавни и преостале две трећине у приватном власништву. Пољска поздравља међународним студентима и значајно је повећан број страних студената у последњих неколико година. У 2012, земља је била домаћин више од 24.000 страних студената из 141 земаља, са највећим бројем долази из Украјине, Белорусије, Норвешке и САД. Највећи број страних студената у Пољској студије економије, бизниса, медицине и технологије.

Високошколске установе у Пољској имају тенденцију да се специјализују и сломљен у широк спектар категорија, укључујући: универзитет, Технички универзитет, академија пољопривреде, привредне академије и тако даље. Све у свему, постоји 15 различитих врста института.

Школарина и Програм Трајање

Пољски студенти који похађају програме стално добијају бесплатну школарину на државним институцијама. Неки страни студенти могу да студирају без икаквих трошкова, међутим, сви остали морају да плаћају школарину од 2.000 € годишње за мастер програме.

Мастер програми обично трају од 1,5 до 2 године, међутим, магистрирао могу захтевати 2,5 године студија изван степена на диплому. Поред курсева, ученици у већини дисциплина морају да заврше тезу или пројекат и да га бране пре добијања степен господара.

Академска година

Школска година има два семестра, од којих сваки закључно са испитном року. Зимски семестар траје од октобра до средине фебруара, а летњи семестар траје од средине фебруара до јуна.

Могућношћу постдипломских студија

Грађани ЕУ могу да раде за компаније у Пољској након дипломирања без радне дозволе. Нон-ЕУ студенти могу да траже посао и, након што се нуди посао, могу поднети захтев за радну дозволу. Три категорије раду није потребна дозвола за рад: универзитетски предавач, директор једне пољске јединице за мултинационалне компаније, па притисните дописник.

Дипломирани студенти мастер програма у Пољској може да остане за докторске програме и истраживања ако су примљени у академском програму.

Виса Захтеви

Студенти из ЕУ / ЕЕА земаља чланица није потребна виза, али им је потребна за привремени боравак. Нон-ЕУ/ЕЕА студенти морају имати студентска виза, која се може добити из пољске амбасади или конзулату у својој земљи.Међутим, ово је само добра виза за три месеца, тако да студенти захтевају дужи боравак мора поднети захтев за боравишну дозволу која покрива дужину студија. Студенти треба да контактирају међународне односе у њиховом универзитету за помоћ у добијање боравишне дозволе.

Здравствено осигурање

Здравствено осигурање је обавезно за све студенте. ЕУ студенти могу да користе своју европску карту здравственог осигурања да добију медицинске услуге. Пољска има билатералне споразуме са Уједињеног Краљевства, Шведске и Словачке, који даје те грађане да добију бесплатну медицинску негу.

Студенти из земаља треба нон-ЕУ/ЕЕА купе здравствено осигурање у својој земљи или непосредно по доласку у Пољској. Уколико ученици немају здравствено осигурање, они ће морати да плате за медицинске услуге.

Савети

Пољска поносом пољском језику, и курсеви за учење Пољски у земљи обилују. Студенти који нису већ вешт у пољском треба да размотре допуни своје студије са наставе језика, посебно ако су с обзиром на могућности запошљавања у Пољској након што дипломирају. Многи курсеви у Пољској су намењени почетницима и уче током летњих месеци или чак на мрежи. Специјализоване класе фокусирани на пољском за посао су такође доступни.

Zahtevi za vizu

 • Viza tipa C - kratkoročna šengenska viza.
 • Viza tipa D - dugoročna nacionalna viza izdata do godinu dana.

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

Viza tipa C; Viza tipa D

Cena i valuta

USD 160

Naknada za prijavu za studentsku vizu za Poljsku iznosi oko 160 USD. Naknade su podložne promenama.

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Studentima iz zemalja Evropske unije nije potrebna viza za studiranje u Poljskoj. Međutim, kada stignete u Poljsku, morate da podnesete zahtev za privremenu studijsku vizu u lokalnoj kancelariji Voivoda.

Studenti izvan Evropske unije obično moraju da podnesu zahtev za studentsku vizu pre ulaska u Poljsku. Postoji, međutim, veliki broj zemalja koje su bez ovog zahteva. Možete proveriti da li je vaša zemlja na listi ovde: http://www.msz.gov.pl

Gde možete napraviti aplikaciju?

Poljska ambasada ili konzulat

Trebalo bi da podnesete zahtev za studentsku vizu u poljskoj ambasadi ili konzulatu u vašoj trenutnoj zemlji prebivališta.

Sajt:

Kako napraviti aplikaciju?

Jednom kada primite svoj izabrani univerzitet, poslat će vam odgovarajuće dokumente koje ćete koristiti za dobijanje studentske vize. Trebalo bi da podnesete zahtev za studentsku vizu u najbližoj poljskoj ambasadi ili konzulatu. Ovo su dokumenti od kojih se obično može tražiti da dostavite:

 • Potpisana i potpuna popunjena zahteva za vizu Poljske za studente.
 • Pasoš koji mora da važi najmanje tri meseca nakon što planirate da napustite Poljsku.
 • Fotokopija nacionalne lične karte.
 • Zvanično pismo univerziteta ili koledža u Poljskoj gde planirate da studirate.
 • Kratak životopis ili životopis.
 • Svi vaši prethodni sertifikati i diplome.
 • Dokaz da imate znanje jezika na kojem želite da studirate.
 • Dokaz da ste finansijski dovoljno jaki da snosite svoje obrazovne i životne troškove u Poljskoj.
 • Sertifikat zdravstvenog osiguranja koji je prihvaćen u Evropi.
 • Dve fotografije veličine pasoša.
 • Platite naknadu za prijavu za vizu
 • Dokaz o smeštaju u Poljskoj.

Svi studenti moraju legalizovati svoj boravak u Poljskoj podnošenjem zahteva za privremeni boravak. To mora da se uradi kratko vreme nakon dolaska u Poljsku. Univerziteti će vam pomoći u procedurama prijave. Dozvola privremenog boravka daje vam pravo da ostanete i radite u Poljskoj.

Kada treba da se prijavite?

Obično može potrajati oko 15 dana da se obradi vaš zahtev za studentsku vizu. Međutim, vreme obrade varira u zavisnosti od zemlje i vrste vize za koju se prijavljujete. Obavezno se prijavite što je pre moguće.

Dužina studentske vize zavisi od dužine vašeg kursa.

Vreme obrade

15 Days

Mogućnosti za rad

Međunarodni studenti imaju pravo da rade dok studiraju u Poljskoj sve dok su upisani u obrazovnu ustanovu. Tokom studija dozvoljeno je 20 sati rada, kao i 3 meseca redovnog rada tokom praznika. Za vlasnike boravišne kartice dozvoljen je puno radno vreme.

Sati nedeljno

20

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Vaš zahtev za vizu može biti odbijen ako niste u mogućnosti da pokažete dokaz o potrebnim sredstvima ili ako dostavite netačne ili nepotpune dokumente.