Keystone logo
Холандија

Studija Master u Холандија 2024

Studija u Холандија

Холандија се налази у северозападној Европи, са границама на Северном мору, Белгији и Немачкој. Поред лала и ветрењача, земља је позната по својим насипа - отприлике једна петина земљишта у Холандији је испод нивоа мора и обиман систем одржава насип поплава на дистанци. Хаг, један од највећих градова у Холандији, је домаћин Међународног кривичног суда и неколико других међународним судовима и трибуналима. Водеће индустрије укључују испоруке, риболов, трговину и банкарство. Познати холандски уметници укључују Винсент ван Гог и МЦ Есцхер.

Клима

Холандија има умерену климу поморску. Лета су релативно кул, са просечним летњим висине око 23 степени Ц у августу и просечном зимском ЛОВС око 0 степени Ц у фебруару. Киша се може очекивати на око пола дана, сваког месеца, а снег се јавља око 25 дана сваке зиме.

Култура

Иако је званични холандски језик Холандије, већина холандских грађана говори енглески. Холанђани су познати за то што отворено друштво која стимулише иновације и обухвата више култура. Поред тога, Холандија има веома ниску стопу криминала.

Трошкови живота

Трошкови живота је релативно низак у Холандији, у поређењу са многим земљама западне Европе и Северне Америке. Студенти ће такође наћи топлу добродошлицу и попусти у многим ресторанима, позоришта и музеја. Поред тога, Холандија је изузетно бицикл-пријатељски и многи студенти ће пронаћи да нема потребе да користе јавни превоз.

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  611
 • Udeo komunalnih usluga

  70
 • Internet pretplata

  40
 • Lokalni prevoz

  79

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  10
 • Bioskopska karta

  12
 • Pinta lokalnog piva

  5

O Холандија

Високо образовање

Холандија нуди диплому, мастер и докторске дипломе. Степени се нуде у две широке категорије:

1. Истраживање оријентисани програми на истраживачким универзитетима. Истраживачки универзитети укључују институције са обе општих програма и оних који се специјализују у областима као што су инжењерство и пољопривреде.

2. Професионални високог школства универзитетима примењених наука. Универзитет примењених наука са програмима припреми студенте да раде у одређеним професијама, као што су ликовне уметности и образовања.

Сви програми захтевају мастер диплому за пријем. Диплому диплому истраживачки оријентисан програм је потребан за упис на истраживачки оријентисаног програма на нивоу мастер, али кандидати са дипломирао из једне примењене науке програма могу бити примљени ако испуњавају додатне захтеве.

Зашто студирати у Холандији?

Студирање у Холандији пружа изузетну вредност кроз комбинацију ниске школарине, врхунских универзитета и мултикултуралном начин живота који обухвата међународне студенте. У 2012, холандски универзитети одржана 12 од првих 200 места у Тајмс високог образовања светска универзитетска ранг листи .

Иако су студенти који говоре холандски можда воле да се упишу у програм учи у холандским, многи програми у Холандији су на енглеском језику. Страни студенти су добродошли и чине око 13 одсто студената у земљи. Поред тога, неке институције пружају програме специјално дизајниран за стране студенте. Свака институција која запошљава Холандски Страни студенти морају да се придржава кодекса понашања који покрива саветовање и селекција ових ученика.Најпопуларније степен програми за стране студенте су у економији, инжењеринг, друштвене науке и језике.

Универзитети

Холандија има 13 истраживачких универзитета, 39 факултета који и 14 других институција. Три истраживања универзитета специјализују у технологији и један истраживачки универзитет, Вагенинген, специјализована у пољопривреди. Универзитети примају средства из различитих извора, укључујући владине грантове, школарина, провизија и уговора са спољним организацијама.

Школарина, Програм Трајање и академска година

Школарина за ЕУ ​​ученика је око 1.800 € до 12.000 € годишње у зависности од врсте програма и школе. Цене за студенте ван ЕУ су око 8.000 € до 20.000 € годишње.Иако су сви холандског магистарске програми пружају одличну вредност, Холанђани су посебно познати по својој стручности у одрживе енергије, водопривреде и уметност и дизајн.

Истраживачком оријентисана мастер програм захтева 60-120 сати кредита, који траје 1-2 година да се заврши. Инжењеринг, пољопривреда, математике, науке и сви захтевају 120 цредит-хоур/2-иеар програме. Истраживачки степени се додељују као ни магистра наука или магистра уметности.

Примењених уметности и дипломе, а такође захтева 60-120 кредитних сати, у зависности од академских дисциплина. Степен постигнут је специфичан за академску специјалности, као што је магистар архитектуре.

Један сат кредит обично траје 28 сати да заврши, а школска година је дуг 42 недеља. Редовни студент обично заврши 60 сати кредита у једној школској години.Школска година се обично састоји од два семестра, са јесењи семестар ради од септембра до јануара или фебруара и пролећног семестра ради од фебруара до јуна.

Могућношћу постдипломских студија

По завршетку студија, сви студенти добијају диплому која показује њихов степен као и опис студија тако да потенцијални послодавци у земљи међународни студентски може да схвати степен. Поред тога, сви међународни студенти могу да остану у Холандији до годину дана након што дипломирају да траже запослење. Не постоје ограничења у погледу могућности за запошљавање током те године. Дипломци се такође подстичу да се пријаве за докторске програме или истраживачких позиција.

Захтеви за визу и радне дозволе

ЕУ студенти не захтевају визе, али морају да се региструју са холандским имиграционих власти (ИНД) њиховом институције домаћина и да обавесте своју локалну општину. Студенти из земаља ван ЕУ мора да има дозволу боравка која важи 12 месеци и може се продужити. Институција домаћин је ученик је требало да поднесе захтев за добијање ове дозволе након што ученик стигне.

Здравствено осигурање

Сви међународни студенти морају да имају неку врсту здравственог осигурања, што се може обезбедити по својој земљи. Међутим, свако ко се запосли у Холандији треба да се упише у холандском јавном здравственом осигурању. Радне дозволе нису потребне за студенте из земаља ЕУ, али су потребна за остале студенте.

Савети

Најбољих универзитета у Холандији су врло конкурентне, па потенцијални студенти би требало да проверите услове за упис ране да се уверите да су прихватљиви. Енглески-језички програми захтевају студенте из земаља у којима енглески није матерњи језик да покаже знање кроз ТОЕФЛ или другом акредитованом Енглисх лангуаге тест.

Zahtevi za vizu

MVV (privremena dozvola boravka) - ulazna viza.

VVR (Boravišna dozvola) - ako planirate da ostanete u Holandiji duže od tri meseca, pored ulazne vize, moraćete da podnesete zahtev za dozvolu boravka (VVR) - ličnu kartu koja stoji kao studijska viza.

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

MVV (privremena boravišna dozvola); VVR (boravišna dozvola)

Cena i valuta

EUR 311

Trenutno košta bespovratnu naknadu u iznosu od 311 EUR za obradu prijave za MVV i boravišnu dozvolu u svrhu studiranja u Holandiji. Naknade se pregledavaju dva puta godišnje i podložne su promenama sredinom godine.

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Ako ste državljanin države članice EU ili EEA ili Švajcarske, za boravak u Holandiji vam nije potrebna studentska viza ili boravišna dozvola.

Državljanima koji nisu EU, EEA ili Švajcarci potrebna je boravišna dozvola da bi boravili u Holandiji duže od 90 dana - u kraćem periodu potrebna vam je samo turistička viza. Postoje dva dokumenta koja su vam potrebna. U većini slučajeva trebat će vam privremena dozvola boravka (machtiging tot voorlopig verblijf, MVV) da biste putovali u Holandiju. Pored toga, biće vam potrebna boravišna dozvola (VVR) da biste ostali u zemlji.

Građani nekoliko zemalja ili ljudi u određenim okolnostima izuzeti su od potrebe da se prijave za VVR. Više o tome možete pročitati ovde: https://www.expatica.com/nl/visas-and-permits/Getting-a-Dutch-visa-or-temporary-residence-permit_108412.html

Gde možete napraviti aplikaciju?

obrazovna ustanova

Obrazovna ustanova mora da se prijavi u vaše ime, tako da ih morate kontaktirati radi detalja o postupku. Ako ne, zatražite pomoć tako što ćete kontaktirati međunarodnu kancelariju (ili ako ste istraživač, odeljenje za ljudske resurse) vaše institucije domaćina.

Sajt:

Kako napraviti aplikaciju?

Postupak podnošenja zahteva za vizu pokreće univerzitet čim student bude zvanično primljen na studijski program.

Dokumenti potrebni za zahtev za vizu navedeni su u pismu koje je univerzitet poslao potencijalnim studentima. Obično su potrebni sledeći dokumenti:

 • kopiju prve stranice (stranica identiteta) važećeg pasoša;
 • dokaz da se možete finansijski podržati;
 • dodatne fotografije veličine pasoša (veličina: 35 mm k 45 mm, pogledajte IND zahteve in.pdf);
 • dokaz o školarini i plaćanju zahteva za vizu;
 • dokaz o smeštaju uređenom za najmanje 1 akademsku godinu (10 meseci);
 • za kineske studente možda će biti potreban NESO sertifikat.

Važeći dokaz finansijske samodovoljnosti kandidata može se pokazati na sledeći način:

 • Pismo holandske institucije domaćina koje pominje vašu naknadu za stažiranje ili stipendiju pripravnika.
 • Prijemno pismo holandskog univerziteta u kojem se daju detalji o vašem studentskom stipendiji, odricanju od školarine ili stipendiji.
 • Izvod iz vašeg bankovnog računa kod međunarodne banke, koji ukazuje na dovoljno sredstava za plaćanje predloženih troškova u Holandiji.

Kada treba da se prijavite?

Vreme obrade zahteva za studentsku vizu za Holandiju obično je mesec dana, mada ponekad može potrajati i do 3 meseca.

Boravišna dozvola se izdaje za vreme trajanja studentskog studijskog programa plus 3 meseca, do najviše 5 godina. Ako student želi da završi pripremni kurs, njegovo trajanje će biti dodato trajanju vize. Ako će trajanje obrazovanja trajati više od 5 godina, boravišna dozvola se može produžiti za jednu dodatnu godinu.

Postoji još jedan uslov vezan za valjanost VVR-a. Ostaje važeća pod uslovom da student postigne 50% kredita tokom trajanja kursa.

Diplomci visokog obrazovanja ili univerzitetskih studija (diplomirani, magistarski ili doktorski fakulteti) mogu se prijaviti za orijentacionu godinu za dozvolu diplomiranih studenata u roku od tri godine od diplomiranja. To vam daje godinu dana da tražite zaposlenje, a za to vreme možete raditi bez ikakvih ograničenja ili potrebe da poslodavac ima radnu dozvolu za vas.

Vreme obrade

1 Month

Mogućnosti za rad

Svim međunarodnim studentima je dozvoljeno da rade zajedno sa svojim studijama.

Za studente koji nisu iz EU i izvan EEA potrebna je radna dozvola za rad. Ovu dozvolu mora dobiti potencijalni poslodavac u vaše ime. Čak i uz ovu radnu dozvolu, studenti mogu raditi samo ograničen broj sati, tj. 10 sati nedeljno. Dozvoljeno im je da rade puno radno vreme tokom juna, jula i avgusta.

Studenti iz EU, EEA (osim Hrvatske) i Švajcarske ne zahtevaju radnu dozvolu.

Sati nedeljno

10

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Vaš zahtev za vizu može biti odbijen ako niste u mogućnosti da pokažete dokaz o potrebnim sredstvima ili ako dostavite netačne ili nepotpune dokumente.