Keystone logo
Белгија

Studija Master u Белгија 2024

Studija u Белгија

Белгија се налази у западној Европи, са границама на Северном мору, Француској, Немачкој, Луксембургу и Холандији. Капитал, Брисел, налази се у средини земље и да је седиште многих значајних европских организација, укључујући Европску Унију, Европска комисија, као и Северноатлантског савеза (НАТО). Поред чоколаде и пиво, Белгија је позната по томе што има прве новине на свету, који је штампан у Антверпену.

Клима

Због белгијске малом простору, клима је релативно уједначен у целој земљи. Општи Клима је умерено, са благим зимама и хладним летима, а типичан дан је нешто кишовито и облачно. Терен обухвата равнице, брежуљке, и планине.

Култура

Белгија је познат по легије културних активности и спортских догађаја на располагању, посебно у Бриселу. Студенти ће наћи догађаје и места за музику, сликарство, позориште, филм и остале уметности. Многи догађаји, као што су концерти и конференцијама су смањене цене за студенте.

Трошкови живота

Трошкови живота за студенте у Белгији је релативно низак. Поред школарине и накнаде, студенти могу да очекују да ће потрошити око 800 € месечно за трошкове живота, са око пола од тога иде за становање. Без обзира на националност, редовни студенти могу да раде како би покрили трошкове. Студенти из земаља ван Европске економске зоне (ЕЕА) може се захтевати да добије радну дозволу.

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  414
 • Udeo komunalnih usluga

  64
 • Internet pretplata

  49
 • Lokalni prevoz

  49

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  10
 • Bioskopska karta

  12
 • Pinta lokalnog piva

  4

O Белгија

Високо образовање

Високошколске установе у Белгији понуда је нежења, магистарских и доктората. Белгија има две врсте институција високог образовања:

Универзитетско образовање нуди универзитета, а укључује образовање у изабраном дисциплини заједно са научним истраживањима.
Не-универзитетско високо образовање укључује и универзитетске колеџе и умјетничке академије. Универзитетске колеџе припреми студенте за одређене професије. Уметничких академија уче теорију и праксу различитих уметности.
Многи мастер студије курсеви су на холандском и француском језику, а неки програми и курсеви су на енглеском језику.

Зашто студирати у Белгији?

Белгија је у срцу Европе, на само неколико минута вожње возом од највећих културних градова као што су Париз и Берлин. Као раскрсница Европе, Белгија је позната по својој мултикултуралности и гостопримљивост према студентима.

Белгијски институти високог образовања признају се широм света од стране пословне и научне заједнице за њихов висок квалитет. Белгија је такође бродови висок квалитет живота, укључујући ниске школарине, одличне здравствене заштите и робустан мрежа јавног превоза.

Универзитети

Белгија има шест универзитета који покривају магистарске дипломе из свих научних области, као што су економија, инжењеринг, језика и психологије.

Белгија је 21 универзитетски колеџи нуде мастер програме у осам области: агрономицс и примењених уметности, економије, помоћно, образовање, друштвене науке, технологије, а превод и тумачење.

Белгија има 17 уметничких академија који нуде мастер дипломе у једној од четири опште области: ликовне умјетности, музике, драмских уметности, и радио технике.

Школарина и Програм Трајање

Школарина у 2012-2013 на универзитетима за студенте из земаља ЕУ је 835 €. Студенти из земаља ван ЕУ плаћају додатне таксе од око 2.000 € до 4.000 € у зависности од њиховог студијског програма и универзитета.

Школарина на факултетима универзитета и уметничких академија је нижа. 2012-2013 школарина за мастер програма је 351 € сваке године, осим за завршну годину, што је 455 €. Опет, додатни трошкови могу да се пријаве за студенте из земаља ван ЕУ. Одређена институција може да пружи информације о овим додатне накнаде.

Магистрирао програми 1 година (60 бодова), или 2 године (120 бодова) у зависности од области студија. Поред тога, студенти који већ имају диплому магистра могу да добију диплому магистра комплементарна са минимум 60 бодова у специјализованим професији.

Академска година

Школска година обухвата три термина. Први термин почиње средином септембра и трајаће до краја децембра, а затим испита у јануару. Други термин почиње почетком фебруара и траје иако средином маја, затим испита крајем маја или почетком јуна. Трећи израз ради преко лета. Студенти који не могу да их поново полажу испите током сесије која траје од средине августа до средине септембра.

Могућношћу постдипломских студија

Страни студенти који добију диплому магистра у Белгији могу да раде за белгијска компанија након дипломирања. Међутим, право на рад није аутоматско, тако да ученици треба да провери постојећих закона ако су понудили позицију. У најмању руку, студенти се може захтевати да добије дозволу за рад, а то важи за студенте из ЕУ и ван ЕУ земљама.

Студенти који желе да наставе своје студије може бити примљен на докторске студије и да се придруже истраживачком тиму након добијања њиховог магистрирала у Белгији.

Виса Захтеви

Студенти из ЕУ / ЕЕА-чланица не треба виза за студирање у Белгији. Студенти из других земаља могу да захтевају визу, међутим, као што се разликују за сваку земљу, будући студенти треба да се обрате Белгијску амбасаду или конзулат у својој земљи.

Здравствено осигурање

Чланица ЕУ, студенти који немају здравствено осигурање из своје земље који покрива боравак у Белгији су у обавези да се придружи "Мутуелле" на исплату здравствене заштите. Студенти из земаља ЕУ морају имати европску картицу здравственог осигурања из своје земље, ова картица омогућава им да се придружи Мутуелле под истим условима као и белгијски држављанин.Здравственог осигурања кошта око € 50 по кварталу за сваку особу и мора да се плати за време трајања студије.

Савети

Пошто француски и холандски су језици избор за наставу у Белгији, потенцијални студенти за неки програм мастер може да полажу испит холандски или француски знања језика. За специфичне захтеве, студенти треба питати институције су заинтересовани да присуствују. Већина институција нуди додатне наставе језика за студенте који имају потешкоћа са језиком школарине.

Иако је цена студирања у Белгији је ниска, још увек има много стипендија и грантова на располагању за студенте мастер програма којима је потребна додатна помоћ.

Zahtevi za vizu

Za državljane koji nisu EU/EEA/Švajcarski koji žele da studiraju u Belgiji duže od 90 dana.

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

Visa D (nacionalna viza za dugotrajni boravak)

Cena i valuta

USD 200

Možete očekivati da ćete platiti 200 dolara ili više za obradu zahteva za vizu. Naknade su podložne promenama.

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Ako ste državljanin EU/EEA/Švajcarske, za studiranje u Belgiji vam nije potrebna viza. Međutim, trebalo bi da budete upisani na priznati univerzitet ili visokoškolsku ustanovu kao glavno zanimanje u Belgiji, imate dovoljno sredstava za pokrivanje troškova dok studirate u Belgiji i imate adekvatno zdravstveno osiguranje.

Ako ste državljanin iz zemlje izvan EU/EEA/Švajcarske, najverovatnije ćete morati da se prijavite za jednu da biste se tamo upisali kao student visokog obrazovanja na period duži od tri meseca. Studenti iz nekih zemalja (kao što su SAD) nisu obavezni da dobiju vizu za Belgiju ako njihov boravak nije duži od 90 dana.

Pre nego što se možete prijaviti za belgijsku studentsku vizu, generalno ćete morati da vas prihvati na kurs ili studijski program od strane priznatog belgijskog univerziteta ili obrazovne ustanove.

Studenti iz Narodne Republike Kine moraju dobiti potvrdu o akademskoj evaluaciji koju je izdao Akademski centar za procenu (APS) pre nego što budu ovlašćeni za upis u visokoškolsku ustanovu u Belgiji. Ovaj APS sertifikat je potreban za dobijanje studentske vize za Belgiju. Ispit se sastoji od tehničke procene vaše diplome i intervjua.

Gde možete napraviti aplikaciju?

Belgijska ambasada ili konzulat

Za studentsku vizu treba da podnesete zahtev u belgijskoj ambasadi ili konzulatu u vašoj zemlji.

Sajt:

Kako napraviti aplikaciju?

Pre nego što podnesete zahtev za studentsku vizu za Belgiju, prvo morate biti prihvaćeni na kurs u akreditovanoj obrazovnoj ustanovi i platiti kotizaciju (ovo će biti vraćen ako vaš zahtev za vizu bude odbijen). Ako ste međunarodni student, tada ćete morati da kontaktirate najbližu belgijsku ambasadu ili konzulat u vašoj zemlji. Ambasada će vam pomoći da utvrdite da li vam je potrebna studentska viza i vodiće vas kroz zahtev za vizu.

Za zahtev za studentsku vizu, od vas će se možda tražiti da navedete sledeće:

 • važeći pasoš/putni ID;
 • dokaz da imate mesto u priznatoj ustanovi;
 • kopije obrazovnih sertifikata;
 • detalji o kursu;
 • dokaz o dovoljnim sredstvima za pokrivanje vaših životnih troškova, troškova studija, zdravstvene zaštite i repatrijacije (617 EUR mesečno za studijsku godinu 2015-2016);
 • lekarsko uverenje;
 • dokaz da nemate krivičnu evidenciju ako ste stariji od 21 godine.

Da biste dokazali svoje prihvatanje u priznatoj instituciji, možete da navedete jedno od sledećeg:

 • zvanična potvrda registracije za program;
 • potvrda koja ukazuje da imate pristup predviđenim studijama;
 • dokaz o vašoj registraciji za prijemne ispite.

Od

vas se takođe može tražiti da dostavite pismo u kojem ćete navesti zašto ste odabrali određeni kurs, zašto želite da studirate u Belgiji i kako će vam to koristiti. Pored toga, od vas se takođe može tražiti da pokažete neko znanje jezika u jeziku na kojem će se kurs predavati.

U roku od osam dana od dolaska u Belgiju, morate posetiti lokalne kancelarije opštinske uprave/gradsku kuću (maison communale/gemeentehuis) da biste zatražili dozvolu boravka i bili registrovani u registru stanovništva stranca.

Kada treba da se prijavite?

Za studijsku vizu za dugotrajni boravak preporučuje se da zakažete sastanak u ambasadi najmanje dva meseca pre odlaska. Za vizu za kratki boravak zakažite sastanak najmanje 3 nedelje pre odlaska.

Dužina studentske vize zavisi od dužine kursa. Možete se prijaviti za obnavljanje boravišne dozvole godišnje, otprilike 30 do 45 dana pre isteka roka trajanja.

Vreme obrade

2 Months

Mogućnosti za rad

Ako ste strani student upisan u belgijsku obrazovnu ustanovu i imate važeću dozvolu boravka, možete raditi do 20 sati nedeljno tokom perioda, sve dok to ne ometa vaše studije. Moraćete da dobijete pismeni ugovor na određeno vreme od svog poslodavca, koji je poznat kao „ugovor o radu učenika“, i radnu dozvolu tipa C. U suprotnom, možete raditi tokom zvaničnih univerzitetskih praznika bez potrebe za belgijskom radnom dozvolom.

Sati nedeljno

20

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Vaš zahtev za vizu može biti odbijen ako imate prethodnu kriminalnu istoriju ili ako ste deportovani iz EU. Drugi razlog za odbijanje je ako vaši dokumenti koji dokazuju da ćete biti student nedostaju ili nisu kompletni.