Keystone logo
Шведска

Studija Master u Шведска 2024

Studija u Шведска

Шведска се налази у северној Европи и граничи Финска, Норвешка и балтичких и Северне морима. Шведска је позната по литературе, филмова, моде и универзалног система здравствене заштите. Просечан животни век за жене је 83,5 година, а за мушкарце 79,5 година, што је међу најдужим у свету. Главне индустрије укључују дрво, руде гвожђа, телекомуникације, аутомобили и препарата.

Клима у Шведској

Шведска има релативно благу климу. У Стокхолму, просечна јануарска температура је око -3 степена Целзијуса, а просечна јулска температура је 17 степени Ц. кул Иако Стокхолм прима само око 6 сати дневне светлости у јануару, 18 сати дневно су нормалне у летњем периоду.

Култура

Шведски култура врти око сезоне.Швеђани имају веома активан начин живота и проводе сате у лето учествују у спортовима на отвореном, на отвореном позоришта и музичке фестивале. Дарк вечери у зиму привући људе да унутрашње активности као што су филмови. Швеђани су познати за промовисање одрживог начина живота, са акцентом на органску храну, органске одеће, рециклаже, управљања отпадом и очувању енергије.

Трошкови живота

Минимални месечни трошкови за једног студента (без школарине и накнаде) ће бити око 7.000 круна (око 700 евра), углавном за храну и смештај. Студенти су обавезни да покажу на шведском Одбору за миграције да они имају довољно средстава да живе у Шведској. Тренутно износи месечно за десет месеци годишње је 7.300 СЕК за студента, 3.500 СЕК за брачног друга, и СЕК 2.100 за свако дете. Ови износи могу се смањити за студенте који могу да покажу да имају бесплатан смештај.Студенти такође могу да раде док су похађају школу.

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  428
 • Udeo komunalnih usluga

  30
 • Internet pretplata

  28
 • Lokalni prevoz

  74

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  8
 • Bioskopska karta

  13
 • Pinta lokalnog piva

  6

O Шведска

Високо образовање у Шведској

Шведска је светски лидер у области високог образовања, са три школе у 100 најбољих у свету у 2010, као рангирани по Академски Рангирање светских универзитета . Постоје три нивоа високог образовања - Бацхелор, Мастер, и др или истраживања. Шведска влада фондови око 80 одсто трошкова високог образовања.

Зашто студирати у Шведској?

Око 600 мастерс програма на енглеском језику, а око 30.000 страних студената тренутно студира у Шведској.

Шведски универзитети подстичу креативност, лична иницијатива и независно мишљење. Академска средина је опуштена, са неформалним односима између ученика и инструктора. Ученици често раде у малим групама, а проводе мање времена са инструкторима.Осим тога, многи програми мастер степен партнерства са индустријом да обезбеде у реалном свету искуства да повећају академске студије.

Универзитети

Шведска има 14 јавних универзитета и 20 јавних универзитетске колеџе, као и неколико независних институција, као што су Стоцкхолм Сцхоол оф Ецономицс. Постоји много специјализованих школа, попут Краљевског института за уметност и Краљевском институту за технологију.

Школарина и Програм Трајање

Шведска, Швајцарска, ЕУ / ЕЕА и размена студената не плаћају школарину. У 2011, универзитети почели пуњење школарину за студенте из других земаља. Свака институција поставља своју школарину, око 80.000 до 140.000 круна годишње. Мастерс степени у уметности може бити много већи.

Шведска влада је увела два програме стипендирања за ученике којима је потребна финансијска помоћ.Један програм је за студенте из земаља у развоју, а обухвата и школарину и животне трошкове. Други програм је за студенте и остале нон-ЕУ/ЕЕА покрива само школарину.

Једна година редовног студирања је еквивалентно 60 сати кредита складу са европским системом преноса бодова (ЕСПБ). Постоје две опције за магистарске студије:

1. "Мастерекамен", који захтева 2 године и 120 ЕЦТС, степен може да се одреди само по истраживачким универзитетима и институцијама.
2. "Магистерекамен", која захтева само 1 годину и 60 бодова, степен се додељује од стране свих високошколских установа.

Програм дужина зависи од академске дисциплине и институције који нуди диплому.

Академска година

Школска година се састоји од два семестра, сваки око 20 недеља у дужини.Јесењи семестар траје од краја августа до половине јануара, а летњи семестар траје од средине јануара до јуна.

Могућношћу постдипломских студија

Предузећа вреднују иновативно размишљање, практично искуство и тимски рад вештине које дипломци шведских институција поседују. Међународни студенти су добродошли да остану у Шведској након што дипломирају ако они могу да нађу посао, посебно у областима где постоји мањак радне снаге, као што су инжењеринг и рачуноводства.

Виса Захтеви

Већина нон-ЕУ/ЕЕА студенти који планирају да остану дуже од три месеца морају да добију боравишну дозволу пре него што стигну у Шведској. Боравишном трошкови СЕК 1.000 дозвола и не враћа се, поред тога, студенти не би требало да поднесе захтев за дозволу док не буду прихваћени за редовне студије и плаћени за свој први мандат.Студенти који планирају боравак до три месеца потребна само визу. Посебни захтеви се разликују од земље до земље.

Нон-Нордиц ЕУ / ЕЕА студената може да борави у Шведској дуже од три месеца без дозволе становник, али мора да се региструје код миграције у року од три месеца од доласка и покаже доказ о високообразовних студија, здравствено осигурање и трошкови живота.

Здравствено осигурање

Нордиц, ЕУ / ЕЕА и швајцарски студенти морају регистровати за здравствено осигурање у својој земљи и добију европску картицу здравственог осигурања. Шведска има реципрочне медицинске користи са неким земљама, тако да ученици треба да проверите да ли су се квалификовали за овај корист пре него што траже друго осигурање.

Студенти из других земаља су квалификовани за шведске здравствених користи уколико се борави у Шведској више од годину дана да студира.Ова погодност није аутоматска, студенти морају да се региструју у локалној пореској управи, а корист може да потраје неколико месеци да се успостави. Студенти који бораве краће од једне године морају да обезбеде сопствено здравствено осигурање, међутим, многи универзитети имају јефтине програме за ученике.

Савети

Страни студенти који захтевају дозволу за боравак треба да планирају свој боравак унапред, јер процес може да буде веома дугачак.

Иако је Шведска је чланица ЕУ, земља још увек користи круна (СЕК) за валуту. Популарни кредитних картица као што су Виса, Мастерцард и Еуроцард су широко прихваћене у целој земљи.

Zahtevi za vizu

 1. Viza za kratki boravak - ako dolazite u Švedsku manje od tri meseca.
 2. Viza za duži boravak tipa D (Boravišna dozvola za studije) - ako planirate da ostanete u Švedskoj duže od tri meseca.

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

Viza za kratki boravak; Viza za duži boravak tip D

Cena i valuta

SEK 1000

Naknada za prijavu studentske vize trenutno iznosi 1000 SEK.

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Građani EU/EEA/nordijskih okruga mogu živeti i studirati u Švedskoj bez boravišne dozvole ili vize.

Građani Švajcarske moraju podneti zahtev za vizu ako njihov studij traje duže od tri meseca. Međutim, oni mogu započeti studije odmah po dolasku u Švedsku ili se prijaviti pre nego što se objavi upis na univerzitet.

Studenti koji su državljani zemalja izvan EU ili EEA i žele da studiraju u Švedskoj biće potrebna studentska viza ili boravišna dozvola. Ako nameravate da ostanete u Švedskoj manje od tri meseca, trebaće vam viza u slučaju da niste državljanin jedne od onih zemalja koje su izuzete od zahteva za vizu u Švedskoj. Ako će vaš kurs studija trajati više od tri meseca, biće vam potrebna boravišna dozvola za ulazak i studiranje u Švedskoj.

Da biste ispunili uslove za dozvolu boravka, morate biti primljeni na redovne studije na programu ili kursu koji zahteva da budete prisutni na univerzitetu ili univerzitetu.

Gde možete napraviti aplikaciju?

Online/švedska ambasada ili konzulat

Nakon što završite postupak podnošenja zahteva za vizu na mreži, potrebno je da zakažete sastanak sa švedskom ambasadom ili konzulatom radi intervjua, fotografisanja i otisaka prstiju i primanja boravišne dozvole.

Sajt:https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden.html

Kako napraviti aplikaciju?

Da biste se prijavili za boravišnu dozvolu za studije, moraćete da:

 • Platite prvu ratu školarine.
 • Pripremite prateću dokumentaciju. Ovo uključuje kopije pasoša i prijema, kao i dokazivanje da se možete finansijski izdržavati tokom svog studentskog boravka u Švedskoj. Ako ćete ostati u Švedskoj manje od godinu dana, takođe će vam trebati dokaz o sveobuhvatnom zdravstvenom osiguranju.
 • Pošaljite online aplikaciju.
 • Platite naknadu za prijavu.

Kompletan pregled potrebne dokumentacije možete pronaći ovde: https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden/Universities-and-university-college.html

Kada treba da se prijavite?

Kako postupak prijave za dozvole boravka može biti dugotrajan, trebalo bi da se prijavite čim primite obaveštenje o prijemu. Trenutno vreme čekanja za boravišnu dozvolu za studije je tri meseca ili više, zato obavezno podnesite prijavu što je pre moguće nakon plaćanja prve rate školarine. Aplikacija na papiru traje mnogo duže od online aplikacije, pa se prijavite na mreži ako je moguće.

Vize i boravišne dozvole za međunarodne studente u Švedskoj zavise od trajanja vašeg kursa studija.

Vreme obrade

3 Months

Mogućnosti za rad

Kao državljanin EU imate pravo da radite u Švedskoj bez radne dozvole.

Građanima koji nisu EU/EGP biće potrebna radna dozvola. Poslodavac u Švedskoj će podneti zahtev za radnu dozvolu u vaše ime.

Dozvoljeno vam je da radite bez satnih ograničenja, ali savetujemo vam da ne zanemarite studije. Moraćete da dokažete da ste postigli napredak u studiji i da pokažete zadovoljavajuće akademske rezultate.

Sati nedeljno

0

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Vaš zahtev za vizu može biti odbijen ako niste u mogućnosti da pokažete dokaz o potrebnim sredstvima ili ako dostavite netačne ili nepotpune dokumente.