Keystone logo
Швајцарска

Studija Master u Швајцарска 2024

Studija u Швајцарска

Zvanično nazvana Švajcarska Federacija, Švajcarska leži u zapadnoj Evropi I graniči se sa Italijom na jugu, Nemačkom na severu, Lihtenštajnom I Austrijom na istoku i Francuskom na zapadu. Bern je glavni grad Švajcarske, kontinentalne zemlje koja se sastoji iz 26 kantona, odnosno teritorijalnih manjih jedinica koje se neznatno razlikuju po državnom uređenju i administrativnoj proceduri. Većina stanovništva Švajcarske (oko 8 miliona) živi u oblasti koju zovu plato, gde su smešteni gusto naseljeni gradovi Ženeva i Cirih.

Švajcarska je poznata kao jedna od najbogatijih zemalja na svetu. Državljani poseduju najviše ne-finansijske I finansijske imovine kada se porede sa drugim državljanima bilo koje zemlje na svetu. Ženeva i Cirih su gradovi sa najboljim standardom, boljim od bilo kog drugog grada na svetu. Stabilna ekonomija Švajcarske pripisuje se činjenici da imaju poljoprivredu i aktivnu proizvodnju koje su dovoljne da obezbede sve za njih i da mogu da izvoze ogromne količine robe. Druge oblasti u kojima je Švajcarska odlična su turizam, međunarondno bankarstvo, transport, biotehnologija i istraživanja i razvoj.

Klima Švajcarske

Severno od švajcarskih Alpa klima je umerena, ali na nju utiču razni altitudinalni faktori koji uključuju izloženost vetru i atmosferske uslove koji potiču od planinskog okruženja. Prosečna temperatura u Švajcarskoj je oko 50 stepeni Farenhajta (10 Celzijusa) sa nivoima padavina koji variraju od 67 inča (170 cm) blizu Lugana do 21 inča (53cm) u dolini Rone. Severno i zapadno od Alpa stanovnici žive u kišnoj i uglavnom hladnoj klimi sa temperaturama koje ostaju oko 32 stepena Farenhajta (0Celzijusa) zimi I 10 stepeni Farenhajta (21 Celzijusa) u delovima južno i jugoistočno od Alpa.

Osnovne činjenice o Švajcarskoj

Zastava Švajcarske predstavlja beli krst na jarko crvenoj pozadini. Kraci krsta su malo duži nego što su širi.

Švajcarska himna počinje stihovima: Kada jutarnje nebo pocrveni i zraci se razliju nad nama, Ti se, Gospode, pojaviš u toj svetlosti.

Švajcarska je zadržala svoju staru valutu, franak, kada se Evropa prebacila na euro. Kovanice od 1, 5, 10, 20 i 50 centima predstavljaju manje novčane jedinice. Franci postoje u kovanicama od 1, 2 i 5 i papirnim novanicama od 10, 20, 50, 100, 500 i 1000 franaka.

Švajcarska koristi metrički sistem za određivanje težina i merenja.

Nacionalni praznici su Nova godina, Praznik rada 1. Maj i Božić.

Voznesenje, Veliki petak, Duhovni ponedeljak i Uskršnji ponedeljak smatraju se religijskim praznicima.

Jezici

Pošto se Švajcarska graniči sa nekoliko različitih zemalja, ima četiri zvanična jezika- italijanski, nemački, francuski i retoromanski. Većina stanovnika Švajcarske govori nemački , 20 procenata govori francuski i 8 procenata govori italijanski. Postoje takođe i razni dijalekti jedinstveni u određenim kantonima.

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  1030
 • Udeo komunalnih usluga

  81
 • Internet pretplata

  52
 • Lokalni prevoz

  84

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  16
 • Bioskopska karta

  21
 • Pinta lokalnog piva

  7

O Швајцарска

Visoko obrazovanje u Švajcarskoj

Švajcarska ima deset 'kantonalnih' univerziteta, kao i dva instituta za tehnologiju koji se smatraju državnim ustanovama visokog obrazovanja. Dodatno, brojni koledži postoje u celoj zemlji i nude smeštaj sve većem broju internacionalnih i domaćih studenata. Univerziteti i koledži u Švajcarskoj dosledni su što se trajanja semestara tiče, pa tako zimski semestar traje od Oktobra do Marta, a letnji se nastavlja od Aprila do Jula.

Postoje tri akademske diplome i zvanja koja se dodeljuju u Švajcarskoj: Diploma osnovnih studija, diploma Master i diploma Doktorskih studija. Takođe je moguće dobiti 'Lizentiat' diplomu koja odgovara američkoj master diplomi. Većina studenata dobije diplomu za četiri do pet godina. Student prvo mora da stekne druge dve diplome, da bi mogao da dobije diplomu doktorskih studija.

Potencijalni studenti moraju da predaju svoju prijavu visoko školskoj ustanovi i naznače očekivano polje studija. Kopije rezultata testiranja, biografija i sve druge diplome i sertifikati koji mogu imati uticaja da budu primljeni u željenu školu treba da budu priloženi takođe. Studenti će morati i da kontaktiraju švajcarsku ambasadu u svojoj zemlji zbog informacija vezanih za njihov boravak. Dodatno, svi studenti moraju da obezbede dokaz svoje finansijske stabilnosti za vreme svog studiranja u Švajcarskoj.

Svi studenti moraju da imaju sertifikate o završenoj srednjoj školi. koji su validni i prihvaćeni na fakultetu koji su odabrali. Pored posedovanja dobrih ocena, studenti treba da poseduju određeno znanje jezika pre nego što se upišu na fakultet.

Po dolasku u Švajcarsku, studenti će morati da dobiju boravišnu dozvolu u lokalnoj policijskoj upravi. Moraće da pokažu važeći pasoš, pismo kojim ih fakultet prihvata i izjavu iz banke ili tome sličan dokument koji potvrđuje da imaju dovoljno novčanih sredstava za studije i život dok budu studirali.

Ugledni švajcarski univerziteti

Neki od popularnih univerziteta u Švajcarskoj su:

 • Univerzitet u Bernu (gde se uglavnom govori nemački)

 • Univerzitet u Ženevi (gde se uglavnom govori francuski)

 • Univerzitet u Lozani (francusko govorno područje)

 • Švajcarski savezni institut Tehnologije Cirih (gde se govori nemački i engleski)

Švajcarska takođe ima i mnoge privatne koledže, univerzitete finih umetnosti i pedagoške univerzitete koji nude diplome priznate od strane Švajcarskih kantonalnih ministarstava obrazovanja, ili EDK.

Školarine variraju od 2000 do 8000 švajcarskih franaka i zavise od odabira univerziteta i programa.

Zdravstveno osiguranje

Svako ko živi u Švajcarskoj duže od tri meseca, mora da ima nekakvo zdravstveno osiguranje, bilo da je Švajcarsko ili priznato od strane neke druge zemlje. Studenti koji dolaze iz zemalja koje imaju međunarodnu pokrivenost ne moraju da imaju obavezno švajcarsko osiguranje.

Zašto studirati u Švajcarskoj?

Švajcarska je vrlo poznata po inovativnim istraživanjima i razvoju industrije, tako da studenti koji žele da se bave biotehnologijom, genetikom, farmacijom ili nekom drugom naukom vezanom za zdravstvo i medicinu mogu da uvide da Švajcarska obiluje izuzetnim naučnim i tehnološkim programima. Švajcarska je takođe visoko cenjena u oblasti finansija i bankarstva. Studenti koji naginju karijeri u finansijskom sektoru će otkriti da švajcarski univerziteti imaju odlične programe iz oblasti poslovanja i finansija.

Zahtevi za vizu

 1. C viza - za kratke kurseve (letnje škole, škole jezika) koji traju do tri meseca.
 2. D viza - za kurseve koji traju duže od tri meseca.

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

C viza; D viza

Cena i valuta

EUR 0

Za studentsku vizu prijava je besplatna; međutim, možda postoje neki izuzeci.

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Iako Švajcarska nije članica EU, ona omogućava građanima EU da pohađaju univerzitet u zemlji. Studenti koji nemaju državljanstvo EU/EEA moraju kontaktirati švajcarsku ambasadu ili konzulat u svojoj matičnoj zemlji kako bi podneli zahtev za vizu pre ulaska u zemlju.

Za kurseve do tri meseca - letnje kurseve, škole jezika - možda će vam trebati kratkoročna šengenska viza C; za kurseve duže od tri meseca možda će vam trebati dugoročna nacionalna D viza.

Ne možete doći u Švajcarsku tromesečnom turističkom vizom i promeniti je u studentsku dozvolu boravka nakon što stignete u Švajcarsku. Dakle, čak i ako ste izuzeti od potrebe za ulaznom vizom, poput Australije, Kanade, Novog Zelanda, Japana, Malezije ili državljana Singapura, i dalje ćete morati da podnesete zahtev za boravišnu dozvolu pre nego što stignete ako planirate da ostanete duže od 90 dana.

Svi međunarodni studenti, uključujući državljane EU/EFTA, moraće da podnesu zahtev za dozvolu boravka u kancelariji za registraciju stanovnika u roku od 14 dana nakon dolaska u Švajcarsku.

Gde možete napraviti aplikaciju?

Švajcarska ambasada ili konzulat

Za vizu ćete morati da podnesete zahtev preko švajcarske ambasade ili konzulata u vašoj zemlji.

Sajt:

Kako napraviti aplikaciju?

Kada dobijete potvrdu o prihvatanju od strane švajcarskog univerziteta ili privatne škole, moraćete da kontaktirate švajcarsku ambasadu u vašoj zemlji radi informacija o formalnostima ulaska u Švajcarsku. Moraćete da pokažete dokaz da imate adekvatna finansijska sredstva da se izdržavate tokom studija.

Moraćete da popunite obrazac za prijavu i dostavite prateću dokumentaciju na francuskom, nemačkom ili engleskom jeziku, tako da ćete možda morati da prevedete svoje dokumente.

Za kratkoročne šengenske vize C dokumentacija uključuje:

 • važeći pasoš/putni ID;
 • dokaz o adekvatnim finansijskim sredstvima za pokrivanje troškova dok ste u Švajcarskoj;
 • zdravstveno osiguranje/osiguranje od nezgode;
 • potvrda rezervisanih kurseva, uključujući plaćene naknade;

ako ste mlađi od 18 godina, izvod iz matične knjige rođenih i odobrenje za putovanje ako dolazite samo u Švajcarsku ili kopije roditeljskih viza ako će ih pratiti.

Za dugoročnu D vizu, dokumenti će uključivati:

 • važeći pasoš/putni ID;
 • dokaz o adekvatnim finansijskim sredstvima za pokrivanje troškova dok ste u Švajcarskoj, bilo da ste vi ili sponzor, kao što su kopije bankovnih izvoda ili pismo banke;
 • dokaz o zdravstvenom osiguranju koji uključuje pokriće za nesreće;
 • motivaciono pismo u kome se navodi zašto želite da dođete u Švajcarsku da studirate i kako će to biti korisno za vašu karijeru;
 • potvrda upisa u priznatu švajcarsku obrazovnu ustanovu;
 • potvrda plaćenih naknada za kurs;
 • vaš CV;
 • kopije prethodnih obrazovnih sertifikata i diploma;
 • potpisano pismo kojim se potvrđuje da ćete napustiti Švajcarsku na kraju kursa.

Od

vas se takođe može tražiti da sedite test jezika kako biste bili sigurni da ćete moći da pratite lekcije.

Ako želite da preduzmete postdiplomske studije, moraćete da podnesete dokaz da ste primljeni na postdiplomski kurs i da imate odgovarajuće kvalifikacije, dovoljno finansijskih sredstava i negde da živite.

Kada treba da se prijavite?

Trebalo bi da zakažete sastanak u švajcarskoj ambasadi ili konzulatu u vašem kraju čim dobijete pismo o prihvatanju od švajcarske obrazovne ustanove. Trebalo bi da zakažete sastanak za razgovor za vizu već 6 meseci pre početka studija, ali najkasnije deset nedelja pre odlaska.

Vremena obrade zahteva za vizu za kratkotrajni boravak su 10-15 dana; i osam do deset nedelja za vize za dugotrajni boravak.

Dužina studentske vize zavisi od dužine vašeg kursa. Boravišna dozvola se daje na godinu dana i može se obnoviti.

Vreme obrade

10 Weeks

Mogućnosti za rad

Možete raditi sa skraćenim radnim vremenom do 15 sati nedeljno u roku i puno radno vreme tokom praznika, ali tek nakon što ste živeli u Švajcarskoj šest meseci.

Ako već imate magisterij na stranom univerzitetu i radite u Švajcarskoj za svoj švajcarski univerzitet ili institut, ne morate da čekate šest meseci, ali možete odmah početi sa radom. Vaš poslodavac će morati da dobije radnu dozvolu za vas. Moraćete da održite svoj status studenta sa punim radnim vremenom i pokažete da nastavljate da napredujete u svojim studijama.

Nakon diplomiranja, strani studenti mogu ostati u Švajcarskoj šest meseci da traže posao.

Sati nedeljno

15

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Vaš zahtev za vizu može biti odbijen ako niste u mogućnosti da pokažete dokaz o potrebnim sredstvima ili ako dostavite netačne ili nepotpune dokumente.