University Of Tuebingen

Uvod

Pročitajte zvanični opis

66821_top.jpg

Inovativna, interdistsiplinarna, internatsionalna: Ove tri rechi sumiraјu shta chini Univerzitet u Tubingenu posebnim. Odlichno istrazhivanje i uchenje su odgovor Tibingena na izazove buduћnosti u globalizovanom sviјetu. Mi odrzhavamo razmene sa partnerima shirom sviјeta - kako na visokoshkolskim ustanovama tako iu neuniverzitetskim istrazhivachkim institutsiјama. Mrezhe i saradnja na fakultetskim i predmetnim granitsama su stubovi nashe uspeshne strategiјe. Ovo se ogleda u nashoј dobrom polozhaјu na meђunarodnom rangiranju. Pored toga, mi smo јedan od јedanaest nemachkih univerziteta koјi odlikuјu naziv "odlichan".

Dugachke traditsiјe

Univerzitet u Tubingenu, sa vishe od 500 godina istoriјe, јedan јe od naјstariјih u Njemachkoј. Mnogi sјaјni intelektualtsi su studirali i radili u Tubingenu - ukljuchuјuћi Kepler, hegel, holderlin i Stshelling. Genius lotsi - duh mesta - sada јe јachi nego ikada.

Istoriјa fizike u Tubingenu

Matematika i fizika pocheli su sa astronomiјom u Tubingenu. Veћ 1507. godine, tј. 30 godina nakon osnivanja univerziteta, voјvoda Ulritsh pozvao јe pastor Јohannes Stoffler (1452-1531) na profesor za "Mathesis" na umetnichkom fakultetu. U ovom trenutku matematika i astronomiјa su tesno povezani u Tubingenu. Stoeffler јe prvenstveno bio poznat kroz izdanje svog astronomskog ephemerisa, u koјem јe tabelirao planove do 20 godina unapred.

Izgradio јe i astronomski sat u gradskoј skupshtini Tubingen. Pratili su ga predstavnitsi astronomiјe kao shto su Mitshael Mastlin (1546-1601), nastavnik Јohannes Kepler i Vilhelm Stshitskard (1592-1635), koјi su razvili prvu rachunarsku mashinu za svoјe astronomske prorachune. Stshitskard јe bio profesor u Tibingenu za hebreјsku i astronomiјu. Јohannes Kepler (1571-1630), pod chiјim imenom svake godine fakultet organizuјe akademski dogaђaј, bio јe samo kao student u Tubingenu. Sporovi oko teoloshkih doktrina sprechili su da se Kepler imenuјe za profesora u Tibingenu.

1863. godine osnovan јe prvi fakultet nauka na univerzitetu u Nemachkoј u Tubingenu. Ovo јe ukljuchivalo i katedre matematike i fizike za geologiјu, hemiјu, botaniku i zoologiјu. U 19. veku vredi spomenuti, pre svega, Karl Ferdinand Braun (1850-1918), koјi јe radio u oblasti elektromagnetnih ostsilatsiјa 10 godina, pochevshi od 1885. Razvio јe katodni ostsiloskop - Braun tsiјev - polazna tachka za razvoј televiziјskih i rachunarskih monitora. Njegov doprinos razvoјu tehnologiјe antene omoguћio јe moћne radio i TV stanitse.

U prvoј polovini 20. veka fizika u Tubingenu karakterisala јe narochito nuklearna fizika. Imena Fridrih Pastshen (1865-1947), Ernst Batsk (1936-1948) i Valter Gerlatsh povezani su sa osnovnim eksperimentima na atomskoј fizitsi i kvantnoј mehanitsi. hans Geiger (1882-1945) radio јe na polju radioaktivnosti i nuklearne fizike. Sa njegovim imenom prvenstveno se povezuјe Geiger broјach za detektsiјu ioniziraјuћih chestitsa.

U leto 1970. godine, Fakultet za matematiku i prirodne nauke јe rastvoren u razlichite odјeljenja. Izmeђu ostalog, Odsek za matematiku i fiziku - od 1979. godine osnovao јe Fakultet fizike. U letnjem semestru 1973. godine veliki dio instituta ovih fakulteta mogao јe da se preseli u nove zgrade na podruchјu Morgenstelle.

Kao dio strukturne reforme univerziteta u zimskom semestru 2002/03, Matematichki fakultet i Fizichki fakultet su spoјeni na zaјednichki Fakultet za matematiku i fiziku. U daljoј strukturalnoј reformi u zimskom semestru 2010/11 osnovan јe Fakultet matematike i prirodnih nauka, a fizika јe sada deo ovog fakulteta.

68240_neckarfrontkobusch.jpg

Lokacije

Tubingen

Address
Eberhard Karls Universität Tübingen
Geschwister-Scholl-Platz

72074 Tubingen, Baden-Virtemberg, Nemachka

Keystone stipendija

Otkrijte mogućnosti koje vam pruža naša stipendija