Pročitajte zvanični opis

Мисија Естонске академије за музику и позориште је да допринесе развоју естонског друштва у центру пажње човека, ширења креативног начина размишљања и очувања естонског језика и културе кроз образовање у области музике и позоришта и промоција креативног и истраживачког рада.

ЕАМТ вреднује очување инхерентних вредности естонске националне културе и одржавање академске традиције европске музичке и театарске едукације, док је отворена за најновија достигнућа у свету музике и позоришта.

ЕАМТ је јавни универзитет за музику и драму, који нуди високо образовање у свим главним областима музике и позоришта кроз бацхелор, мастер и докторске програме. Иако је са око 700 студената ЕАМТ најмањи међу шест естонских јавних универзитета и високообразовних институција на универзитету, на међународном нивоу се може упоредити са средњом музичком и театарском академијом.

Бацхелор програми пружају обуку за вокалисте и инструменталисте, као и диригенте, композиторе, музичаре, наставнике музике и звучне инжењерство. Мастер програми такође нуде додатну едукацију и обуку за камерну музику, пратњу, савремену импровизацију и управљање културом. Наставни планови и програм за музичаре фокусирају се на солистички, ансамбални и оркестарски перформанс или оперу; теорију музике и историју, као и друга поља из хуманистичких наука. Такође је могуће добити наставничке квалификације.

Кратка историја Естонске академије за музику и позориште

Као иу другим европским земљама, музичко образовање у Естонији је историјски повезано са активностима универзитета и цркава. Већ крајем КСИКС века, било је неколико приватних музичких школа које пружају специјалистичко образовање у различитим инструментима.

Године 1919, када су основане две независне институције музичке едукације у Талину и Тарту, сматра се почетком вишег музичког образовања у Естонији. Висока музичка школа Тарту постала је јака средња школа за музичку школу, која је сада позната као музичка школа Хеино Еллер.

Музичка школа Талин, која се сматра претходником тренутног ЕАМТ-а, основала је Музичко одељење Друштва "Естонија", а свечано отварање је одржано 28. септембра 1919. у Концертној дворани Естоније. Од 1919. до 1923. године директор школе је био Михкел Лудиг.

1923. године ова институција је преименована у Талински конзерваторијум. Администратори школе су 1925. године усвојили нове подзаконске акте, ау складу са тим променама школа је изабрала факултет професора: Р. Бооцке, А. Капп, Ј. Паулсен, П. Рамул и А. Топман. Заједно са А. и Тх. Лемба и Ј. Тамм, који су раније добили професорства из конзерваторије у Санкт Петерсбургу, у Талинском конзерваторијуму сада је било 8 професора. Броји се касније повећавају. Првих десет студената завршило је 1925. године. Академски ниво Конзерваторије може се сматрати релативно високим, пошто су многи ученици учествовали на међународним такмичењима у 1930-тим. Најуспешнији од њих био је Тиит Куусик, који је 1938. добио прву награду на Међународном певању у Бечу.

Првобитно приватна институција, Конзерватор је постао национализован 1935. Године 1938. отворена је Државна драмска школа.

Совјетска окупација, која је почела 1940. године, није успјела утицати на конзерваторију. Циљ је био да се музички образовни систем усклади са превладавајућим ставовима Совјетског Савеза. Реорганизација курикулума је услиједила скоро одмах. Пример ове промене био је уклањање црквене музике као области специјализације; Штавише, започела је настава политичких оријентираних субјеката.

Након доласка немачких овлашћења за окупацију, Конзерватор се борио да врати раније наставне активности. Ј. Аавик, који се вратио на место директора, настојала је да запосли што више бивших академских инструктора. Међутим, реалност рата значајно је ометала процес студирања. Током 9. марта 1944. ваздушни напад, зграда конзерваторије, као и већина опреме, готово је потпуно уништен. У новембру 1944. године, након још једне промене моћи, поново је отворен Конзерваторијум. Кућа на 3 Каарли авенији изабрана је да служи као привремени дом Конзерватора. 1950. године пленарни састанак Централног комитета Естонског комунистичког партија одржан је са разарајућим исходом за особље Конзерваторије. Многи изузетни предавачи били су присиљени да оду из идеолошких разлога; три од њих - А. Каринди, Р. Патс и Т. Веттик - ухапшени су и послати у радни логор.

Креативно окружење Конзерваторије почело је да оживљава средином педесетих година. Неколико предавача који су били "привремено одсутни" могли су се вратити. 1957. године на конзерваторијуму је основан Драмски факултет, а Волдемар Пансо постаје његова прва глава. Драмски факултет је отворен у згради бившег Тоомкоола у Тоомпеи. Током седамдесетих година, органска класа, која је била затворена 1950. године, поново је отворена. 1971. настављен је програм за обучавање наставника музике да раде у свеобухватном школском систему. Број студената који присуствују конзерваторијуму знатно се повећао. Венно Лаул, који је 1982. именован за ректора, поновно је покренуо идеју о изградњи новог школског објекта. Наставио је да надгледа пројектну фазу пројекта; стварни грађевински радови постали су одговорност следећег ректора.

1989. године, управо прије 70. годишњице школе, обновљено је њено раније име - "Талински конзерваторијум". Четири године касније школа је преименована у "Естонску академију музике" (Еести Муусикаакадеемиа). Ова промена се сматра неопходном јер се у Европи "конзерваторијум" чешће односи на институцију средњег музичког образовања.

Током година 1987-1993. У згради Драмског факултета одржана је обимна обнова и реконструкција, што је омогућило факултету да почне да користи целу двоспратну зграду у Тоомпеи. 1995. године Драмски факултет је преименован у Вишу театарску школу.

Професор Пееп Лассманн је 1992. године изабран за ректора. Уведена је обимна реформа студијске структуре и школа усвојила предметни систем студирања. Студије степена су уведене тако што су студенти четворогодишњег програма добили диплому. 1993. додан је двогодишњи мастер програм. 1996. године уведен је четверогодишњи докторски програм из музикологије, док су у 2000. години израђени специфични наставни планови за извођаче и композиторе. Године 2006. додан је нови програм драмске уметности, који такође има креативан нагласак.

1999. године Естонској Академији за музику је коначно добила оно што је очекивала током последњих 55 година - нова зграда у центру Талина. Од сада је једна од најбољих и најмодернијих конзерваторских објеката на свету, посебно у погледу његове функционалности и технолошких решења.

У новој згради ЕАМ-а налази се 7.500 квадратних метара корисног простора дизајнираног и изграђеног посебно за вишу музичку образовну установу. Постоји 60 учионица плус 14 просторија за пробу где се одржавају часови. Посебно треба споменути ЕАМТ-ову малу коморну дворану која се налази на 130-200 места, класи хора у комбинацији са великим аудиторијумом за 77 студената, простор за аудицију за 40 особа са новим барокним органом, оперним студијем, електронском музичком лабораторијом и снимања студија, библиотеке са рачунарским објектима и студентске сале. Зграда задовољава највише акустичке захтеве, са звучно изолованим собама са могућностима прилагођавања било које акустике просторије, додавањем или уклањањем зидних панела.

Данас ЕАМТ је међународно конкурентно средство за учење и истраживање. Већина естонских музичара укључена је у ЕАМТ било кроз сопствене студије или кроз наставу. Наши најпознатији алумни су композитори Арво Парт и Еркки-Свен Туур, пијанисти Пееп Лассманн и Калле Рандалу, као и диригенти Олари Елтс, Тону Каљусте, Ери Клас, Велло Пахн и Арво Волмер. Већина глумаца и редитеља у естонским позориштима такође су најзаступљенији на нашој драмској школи. Садашње име Академије - Естонска Академија за музику и позориште - усвојено је 2005. године.

Programi se održavaju na:
енглески језик
естонски

Ova škola takođe nudi:

MA

Estonian Academy Of Music And Theatre

Културни менаџмент МА Интернатионал Програм послује од јесени 2002. године са циљем да образује професионалне менаџере уметничких организација са визијом, предузетницима ... [+]

Културни менаџмент МА Интернатионал Програм послује од јесени 2002. године са циљем да образује професионалне менаџере уметничких организација са визијом, предузетницима који промовишу културну индустрију, администраторе и доносиоце промјена у области културне политике. Програм је основан у блиској сарадњи са Сибелиус Академијом, Финском и Универзитетом Тарту, Естонија.... [-]

Естонија Tallinn
August 2019
Redovne studije
Fleksibilno vreme
2 године
Студије на универзитету / кампус
Pročitajte više na srpskom