Read the Official Description

Ain Shams University , као трећи египатски универзитет, основан је у јулу 1950. под именом "Универзитет Ибрахим паше". Учествовала је са два раније универзитета, "Универзитет у Каиру" (Фуа'д 1) и "Алекандриа Университи" (Фароук 1) у испуњавању поруке универзитета и испуњавању све веће потражње младих за високо образовање. Када је први пут успостављен, Ain Shams University састојао је низ истакнутих факултета и академских института, који су касније развијени на универзитет.

Након револуције 23. јула 1952. године, предложено је да се египатским универзитетима дају имена која су снажно повезана с коренима и историјским обиљежјима земље. Тако је 21. фебруара 1954. године назив универзитета промењен у "Хелиополис", а затим је исте године променио назив "Аин Схамс", арапски за "Хелиополис" или "О'н" који је био најстарији универзитет у историји. Универзитет "О'н" основан је пре 5000 година и имао је широку славу као центар знања и учења, посебно у астрономији, инжењерству и медицини. Можда савршени пример знања и вештина наставника "О'н" је Имхотеп, главни свештеник, министар и архитекта, који је 2700. године пре нове ере дизајнирао прву велику структуру камена познатог у историји, Зосерова корпусна пирамида у Саккари. Вестцар Папирус такође наводи да је оснивач Пете династије био ректор Универзитета "О'н" пре него што је повукао престо. Међутим, најважније постигнуће Универзитета О'н је био позив за обожавање једног божанства, сунчевог диска Атона, у рукама Акхенатона, на који су утицали идеје свештеника О'н.

Амблем универзитета, обелиск и два јастреба успоставља везу између имена и древне историје универзитета. Обелиск означава кућу живота у граду "О'н", док су два јајета симболична Хорусу, египатском богу у то доба.

Универзитет се сада налази на подручју палате Заафаран, изграђен током режима Кхедиве Исмаил. Палата је тако названа јер је околина била позната по плантажама шафрана (на арапском Заафарану). Палата је била примијењена да се угостила административна канцеларија египатског универзитета када је основана 1925. године. Министарство вањских послова (као гостинска кућа) користи за смјештај важних посјетилаца. Палата је такође била сведок потписивања Уговора из 1936. године између Египта и Велике Британије. Коначно, 1952. године, она се користи као административни штаб Универзитета Ain Shams University .

Као главни научни и културни институт, Ain Shams University је потпуно свестан ових изазова и сигуран је да је са другим египатским универзитетима тешка тешка одговорност за стварање генерације. То је свесно и поносно на свој идентитет и традиције и спремно је и за стварање боље будућности за своју земљу. Заправо, Ain Shams University је играо неоспорну улогу у развоју културног и научног живота у Египту и обогаћивању људског знања уопште.

Универзитет обухвата 15 факултета и 2 високих института. 1950. године било је само осам факултета: Правног факултета, Правног факултета, Привредног факултета, Научног факултета, Инжењерског факултета, Медицинског факултета, Пољопривредног факултета и Женског колеџа. 1969. године, образовни факултет, познат од 1880. године као наставнички колеџ, постао је девети факултет на универзитету. Године 1973. на Ал-Алсун факултету постао је десети члан на универзитету. Међутим, историја овог факултета датира још 1835. године.

Године 1994. издата је уредба о оснивању још два факултета; Фармацеутског факултета и Стоматолошког факултета, стварна студија започела је идуће године на оба факултета. Исте године одлучено је успоставити факултет рачунарства и информационих наука, а студија је започела идуће године. Последњи факултет за придруживање универзитету је факултет Специфичног образовања 1998. године. Факултет медицинских сестара основан је 1980. године, а 1981. године основан је Институт за постдипломске студије о дјетињству. Оснивање Института за истраживање и студије животне средине било је 1982. године .

Ain Shams University обухвата седам кампуса, од којих су сви смјештени у Великој Каиру. Универзитетска администрација, факултети за уметност, право и науку се налазе у главном кампусу, Ел-кхалифа Ел Мамоон Стреет, Абассиа. Факултети за трговину, Ал-Алсун (језици), Фармација, Стоматологија, рачунарске и информационе науке, Институт за постдипломско дјетињство и Институт за студије и истраживања животне средине, заједно са специјализованом болницом налазе се у другом кампусу са друге стране поменута улица. Медицински факултет и медицински факултет заједно са универзитетским болницама налазе се у другом кампусу у Абасији. Факултети инжењерства, Специфичног образовања, образовања, жена и пољопривреде налазе се у засебном кампусу у Абасији, Хелиополису и Схоубри Ел-Кхеима.

Programs taught in:
енглески језик

Ova škola takođe nudi:

MSc

Ain Shams University

Интегрисани урбанизам и одрживи дизајн (ИУСД) је међународни мастер програм на Ain Shams University (АСУ). ... [+]

Мисија

Интегрисани урбанизам и одрживи дизајн (ИУСД) је међународни мастер програм на Ain Shams University (АСУ). ИУСД МСц програм је основан 2011. године као двоструки мастер програм који заједнички одржава Ain Shams University и Универзитет у Штутгарту, финансиран од стране египатских и немачких влада. Обучава и припрема нову генерацију урбаних практичара како би се суочили са огромним изазовима животне средине, културе, социоекономије и управљања, који су резултат динамичне урбане трансформације широм света.... [-]

Египат Cairo
September 2019
Redovne studije
2 године
Студије на универзитету / кампус
Pročitajte više na srpskom