Pročitajte zvanični opis

КРАТАК ИСТОРИЈАТ ФАКУЛТЕТА ЗА НАУКЕ

Историја Природног факултета одвија се паралелно са историјом Универзитета у Леувену, са четири главна периода:

  1. Стари универзитет (1425-1797)
  2. Универзитет (1817-1835)
  3. Католички универзитет (1835-1968)
  4. Аутономни католички универзитет (од 1968. године)

СТАРИ УНИВЕРЗИТЕТ (1425-1797)

Године 1425. папа је дао Мартинусу В дозволу да оснује генерал Леувен са четири факултета: Артес, Цанон Лав, Цивил Лав и Медицине. Године 1432. додан је Теолошки факултет, чине студијски генерале средњовековним концептима пуноправни универзитет. Од самог почетка, научно образовање је важна компонента Универзитета Леувен: оба природна наука су проучавана у Артесу као и на медицинском факултету.

Факултет "Артес" био је предводник садашњег Факултета умјетности и наука. Студенти су првобитно били обучени у седам "либералних уметности", подељени у тривиум (граматичко-књижевно образовање) и квадривиум (математика, музика и астрономија). Ово образовање се убрзо претворило у троструко образовање у логици, физици и метафизици. Магистарска диплома у Артесу је омогућила приступ вишим факултетима (теологија, право и медицина).

У раним данима Старог универзитета, велики број научника остао је у Леувену. Гемма Фрисиус (на слици) био је математичар, космограпхер и медиц с међународном сликом. Фрисиус је увео топографску триангулацију и на тај начин поставио солидну математичку основу у картографији. Герард Мерцатор, отац савремене географије, био је ученик Фрисиус-а. Ремберт Додоенс и Царолус Цлусиус, оснивачи емпиријске ботанике, такође су студирали у Леувену. Још један пионир савремене медицине, Андреас Весалиус, добио је основну научну обуку у Леувену.

Након врхунца 16. вијека, образовање природне науке пало је у кризу. Иако је факултет брзо укључио научне иновације у свој програм, остао је дуго ометан у погледу њутонске физике. Тек 18. вијека су садашње застареле структуре факултета биле прилагођене научним стандардима просветитељства. До 1780. године образовање у Леувену је поново било стандардно, па је и спроведено оригинално истраживање. Јан Пиетер Минцкелерс открио је запаљиви гас, извучен из угља, који је упалио своју аудиторијум. Али, политичка ситуација је онемогућила одржив нови цвет. Након анексије јужне Холандије у Француску, Стари универзитет је укинут 25. октобра 1797. године.

КАТОЛСКИ УНИВЕРЗИТЕТ (1835-1968)

Током 19. века, Природно-математички факултет постепено стиче ново место у универзитетском образовању. Природне науке више нису само припрема за медицинске студије. 1869. године доступни су шест степена доктората: математика, физика, хемија, геологија-минералогија, ботаника и зоологија. 1900. године постоји географија, а 1919. године чисте и примењене хемијске науке.

Специјалне школе за инжењере, основане 1864. године у оквиру Факултета на иницијативу бројних католичких индустријалаца, 1961. године добио је статус аутономног факултета. Институт за агрономију, основан као независни институт 1878. године, такође је повезан са Природно-математички факултет од 1892. године.

Оригинално истраживање је од 19. до експлицитног задатка универзитетског вијека. Палеонтолог и зоологист Пиерре-Јосепх Ван Бенеден био је страствени научник, који је објавио студије о морској биологији и паразитским црвима. Ван Бенеден је значајно допринео развоју Музеја Зоологије. Хемик Лоуис Хенри отворио је своју лабораторију за хемију 1863. године, а под његовим импулсом практично и лично истраживање постало је дио курса. Хенри је радио истраживање у органској хемији. Јеан-Баптисте Царнои је основао лабораторију за цитологију и такође је започео практичан курс микроскопије. Његов наследник Франс Алфонс Јанссенс открива прелазак током мејозе. Геолог Цхарлес-Лоуис де ла Валлее-Поуссин је, између осталог, проучавао геоморфологију долине Меусе, његов син Цхарлес-Јеан де Ла Валлее Поуссин је радио оригинално истраживање у математици, нарочито у пољу интегралних и диференцијалних рачуна и просјечних бројева . Његова Цоурс д'Аналисис Инфинитесимале (оригинално објављена 1903. и 1906. године) се још увек користи; последњи репринт је одржан 2003. године. Де Ла Валлее-Поуссин је такође био промотер једног од најважнијих природних научника на Универзитету Леувен: космолог Георгес Лемаитре, оснивач теорије великих бангова.

АУТОНОМСКИ КАТОЛСКИ УНИВЕРЗИТЕТ (од 1968.)

Од 1968. француско одељење Универзитета Леувен пребачено је у Лоуваин-ла-Неуве. Природно-математички факултет се постепено преселио у нови камп у Хеверлее-у, где су смештена сва одељења, са изузетком дела Одељења за биологију. Од осамдесетих година прошлог века, програм је проширио програмом рачунарства, најприје научним и правним степеном од 1992. године.

Тренутно, око 2,400 студената студира на једном од осам програма Бацхелор и дванаест холандских и девет енглеско-наставних мастер програма на Природно-математичком факултету. Поред тога, факултет такође учествује у десет мастер програмима који су организовани у сарадњи са другим факултетима.

Захваљујући професорима Г. Ванпаемел и Е. Ламбертсу

ДОБРА СТУДИЈА НА КУ ЛЕУВЕН

Добродошли у Катхолиеке Университеит Леувен, један од најстаријих универзитета у Европи. Нудимо квалитетно образовање засновано на најсавременијим међународним научним истраживањима и одличним, широкопојасним студентским садржајима. Леувен је живописни историјски град, али онај који живи и живи у студентском ритму.

Смештен у Белгији, у срцу западне Европе, КУ Леувен је био центар учења скоро шест вијека. Данас је то највећи универзитет у Белгији, основан 1425. године, један од најстаријих и најугледнијих универзитета у Европи. Као водећи европски истраживачки универзитет и суоснивач Лиге европских истраживачких универзитета (ЛЕРУ), КУ Леувен нуди широк спектар међународних мастер програма, који су подржани висококвалитетним, иновативним, интердисциплинарним истраживањем.

Од оснивања, КУ Леувен се налази у граду који дели своје име. Леувен је пријатан, сигуран и живахан студентски град, где историја богата вековима испуњава најсавременију науку. Универзитет такође нуди студијске програме у кампусима у 11 белгијских градова, укључујући Брисел, Гент и Антверп.

Мисија

КУ Леувен испуњава своју мисију пружањем квалитетног интердисциплинарног истраживања и образовања са католичким потписом.

Programi se održavaju na:
енглески језик
холандски

Ova škola takođe nudi:

MSc

KU Leuven: Faculty of Science

Програм Мастер из свемирских студија је дизајниран да припреми научнике да одговоре на небројено изазова и могућности. Поред предмета у свемирским наукама, наставни прогр ... [+]

Свемирски сектор игра важну улогу у економском, друштвеном, технолошком и научном развоју. Будућност сектора и њене вишеструке апликације захтевају високо квалификоване стручњаке са широком интердисциплинарном перспективом. Развој иновативних свемирских технологија подстиче интензивна симбиоза између технолошких сектора и изазова основних истраживања у тачним и биомедицинским наукама. Поред тога, економска и социјална валоризација свемирских технологија захтева ефикасну везу између извођача пројеката и привредног сектора.... [-]

Белгија Leuven
September 2019
Redovne studije
Fleksibilno vreme
1 година
Студије на универзитету / кампус
Pročitajte više na srpskom
KU Leuven: Faculty of Science

Магистар наука у дигиталном хуманистичком друштву помаже дипломцима из хуманистичких, друштвених и ведских научних програма да развију дигиталне компетенције које ће им о ... [+]

Дигитална хуманистика је млада област истраживања, фокусирана на употребу рачунских техника за подршку истраживањима у хуманистичким, друштвеним и ведењским знаностима. Један од кључних покретача ове области је недавна доступност великих дигиталних репозиторија у многим областима хуманистичких, друштвених и бихејвиоралних наука. Ови спремишта нуде могућност примјене рачунарске визуализације, упита и технике анализе, што доводи до откривања нових знања и увида. Поље такође примењује нове дигиталне технике за побољшање приступа, процеса, вештина и метода развијених и примењених у хуманистичким, друштвеним и ведењским знаностима. Ово подразумијева кориштење дигиталних техника у наставним наукама, кориштење дигиталних игара у друштвеним наукама или кориштење дигиталних техника у онлине издаваштву.... [-]

Белгија Leuven
September 2019
Redovne studije
Fleksibilno vreme
1 година
Студије на универзитету / кампус
Pročitajte više na srpskom