Institute for European Studies (IES), Vrije Universiteit Brussel

Uvod

Pročitajte zvanični opis

Institut za evropske studiјe јe autonomna odeljenje Vriјe Universiteit Brussel. Nastala јe 2001. godine kroz initsiјativu koјu јe flamanske vlade. Kao Zhan Mone Tsentar izvrsnosti, IES uchi napredne master programe, i fokusira se na interdistsiplinarna istrazhivanja u evropske studiјe, tachniјe o ulozi EU u meђunarodnom okruzhenju. U okviru ovog obima, IES pruzha akademske usluge nauchnika, kreatora politike i јavnosti.

Institut јe tsentralna lokatsiјa u Briselu, glavnom gradu Evrope, idealno radno mesto za uchenike i uspostavljenih nauchnika koјi zhele da sprovedu istrazhivanje u meђunarodnom okruzhenju i interdistsiplinarni chini. IES predviђa i idealnu forum za konferentsiјe i radionitse o evropskim pitanjima.

Misiјa Instituta ekonomskih nauka јe trostruka:

  1. Pruzhanje naprednu obrazovanja: kroz mr u meђunarodnom i evropskom pravu, magistar evropske integratsiјe i razvoј ("EUROMASTER"), svom godishnjem letnjoј shkoli o Evropskoј protsesu donoshenja odluka i njene 3 e-learning modula na evropskom zakonu, institutsiјa i Informativni izvori.
  2. Sprovoђenje nauchno istrazhivanje: istrazhivanje koordinira akademske direktor IEN i sprovodi doktora nauka, kao i post doktorske visokih istrazhivachima koјi vode istrazhivachke klastera.
  3. Pruzhanje usluga nauchnih u oblasti evropskih studiјa: organizovanje godishnje konferentsiјe, radionitse redovne i ponovio seriјe predavanja, kao i sprovoђenje naruchio istrazhivanje.

Institut blisko saraђuјe sa broјnim univerzitetima i istrazhivachkim institutsiјama u Belgiјi, Evropi i na meђunarodnom planu. Ova partnerstva i kontinuirano razmena novih ideјa sa praktichara i nauchnika omoguћava IEN da oјacha svoјe istrazhivachke tsiljeve i proizvode na visokom nivou spoј kontseptualne i praktichne ekspertize tson sve glavne politike EU.

Strategiјa

Istrazhivanje na IEN se fokusira na EU u meђunarodnom kontekstu. Ona istrazhuјe institutsiјe EU, politike i zakona u kontekstu globalizatsiјe i meђunarodnog prava i politike. Istrazhivachki proјekti analizira ulogu EU kao globalnog aktera i interaktsiјe izmeђu unutrashnje i spoljashnje dimenziјe politika EU. Oni takoђe bave meђusobne odnose izmeђu EU i meђunarodnih organizatsiјa. U tom tsilju, Institut podstiche interdistsiplinarni pristup koјi kombinuјe pravne, ekonomske, drushtvene i politichke ekspertize. Ona se fokusira na buduћnost istrazhivanja koјa se bavi proizvodnjom politike relevantne rezultate od interesa za politichke donosiotse odluka i akademske zaјednitse.

Glavne teme istrazhivanja

Dok istrazhivanja IEN uglavnom obuhvata shirok spektar evropske studiјe, Institut fokusira svoјe resurse na razviјa set istrazhivanja klastera:

  • Zhivotna sredina i odrzhivi razvoј
  • Migratsiјa, razlichitost i pravda
  • Meђunarodna bezbednost
  • Evropski ekonomski Upravljanje

Ovi klasteri su gaјili putem pokretanja sopstvene istrazhivachke proјekte (uglavnom na nivou dr), kao i prikupljanje sredstava iz spoljnih sponzora.

Lokacije

Brisel

Institute for European Studies

Address
Pleinlaan 5, 1st floor

B-1050 Brisel, Belgiјa
Telefon
+32 2 614 80 01