Univerziteti u

Detaljne informatsiјe o razlichitim lokatsiјama studiјskih

Kliknite na linkove ispod da prochitate o studiranju u raznim zemljama. Ve 'll pruzhiti vam opshtim chinjenitsama o zemljama, i da vam kazhem o lokalnim sistemima visokog obrazovanja, shkolarina, nagomilavanje shkolske godine, studiјskih moguћnosti za strane studente i јosh mnogo toga. Takoђe ћete naћi neke korisne savete i praktichne informatsiјe o zdravstvenom osiguranju, studentskim vizama i troshkova zhivota.

Mogućnosti za više obrazovanje širom sveta

Postdiplomske studije, bilo da su master, MBA ili kratki kursevi postaju sve  uobičajnija stvar u modernom društvu okarakterisana specijalizacijom i globalizacijom. U stvari, rast broja postdiplomskih zvanja, diploma i sertifikata u nekim zemljama je sada veći nego na osnovnim studijama. Programi master i doktorskih studija dostupni su u gotovo bilo kojoj akademskoj disciplini koju možete da zamislite i uz hiljade univerziteta širom sveta koje je moguće izabrati, svako ko želi na postdiplomske studije može da pronađe školu i program koji savršeno zadovoljavaju njegove potrebe.

Ima puno različitih univerziteta i drugih institucija za više obrazovanje širom sveta. Iako detalji variraju u različitim zemljama, većina pripada nekoj od sledećih kategorija:

 • Univerziteti koji se fokusiraju  i na istraživanja i na teorijska izučavanja i nude širok dijapazon akademskih disciplina;
 • Poslovne škole koje se fokusiraju na MBA studije i druga zvanja vezana za poslovanje;
 • Tehničke škole koje se fokusiraju na akademske discipline vezane za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku;
 • Umetničke škole koje se fokusiraju na discipline vezane za umetnost, kao što su vajarstvo, slikanje, pozorište i ples;
 • Obrazovni instituti koji se fokusiraju na diplome za stručnjake u oblasti predavanja u na osnovnim i srednjim nivoima obrazovanja.

Studenti koji se upišu na master program na univerzitetu koji je orijentisan na istraživanje obično mogu da očekuju da će sprovoditi projekte istraživanja ili pisati teze kao dodatak teorijskom delu kursa. Master programi na drugim institucijama takođe mogu da zahtevaju neku vrstu projekata, ali uglavnom je njihov fokus na predavanjima i praktičnom iskustvu. Gotovo svi programi doktorskih studija zahtevaju originalno istraživanje i disertaciju.

Potencijalni studenti takođe mogu da uzmu u razmatranje studiranje u inostranstvu, naročito ako su zainteresovani za akademske discipline uske specijalizacije kao što su studije internacionalnog poslovanja Bliskog Istoka. Raste broj studenata koji studiraju u inostranstvu na svim nivoima tercijalnog obrazovanja(koledži ili studije na univerzitetima). Prema   Organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih Nacija (UNESCO) Institutu za statistiku (UIS), broj studenata koji studiraju u inostranstvu se približava broju od 4 miliona godišnje, što gotovo duplira broj od 2 miliona iz 2000. godine. Studenti iz Istočne Azije i  Pacifika čine 28 procenata ukupnog broja, dok studenti iz Severne Amerike i Evrope otprilike čine 15 procenata. Zemlje koje šalju najviše studenata u inostranstvo su Kina, Indija i Republika Koreja. Oko 6 procenata studenata iz Centralne Azije i oko 5 procenata studenata iz pod-Saharske Afrike studiraju u inostranstvu, što studente iz tih regiona čini najmobilnijima na svetu. Trenutno najpopularnije destinacije za internacionalne studente su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Francuska, Nemačka i Japan.

Mnogi studenti upisuju online ili programe učenja na daljinu u drugim zemljama. Oni nisu uključeni u UIS statistiku, pa je ukupan broj internacionalnih studenata nešto viši, verovatno veći od 4 miliona.

Studenti mogu da razmisle o studiranju u inostranstvu zbog velikog broja razloga uključujući i:

 • Mogućnost biranja jednog od najboljih svetskih programa za odabranu akademsku disciplinu. Dodatno, neke discipline su dostupne u jako malom broju zemalja ili su najbolji programi dostupni samo u određenim regionima. Na primer, neko zainteresovan za studije Budizma će naći najbolje programe na Tajlandu.
 • Studiranje u drugačijoj kulturnoj sredini. Studenti koji žele na master studije, doktorske studije ili programe nekih regionalnih studija treba da razmisle o programima u tom regionu da bi se potpuno kulturološki uklopili i stopili. Studenti koji planirajuu karijere u međunarodnom poslovanju će steći neprocenjivo iskustvo živeći u drugačijoj kulturnoj sredini.
 • Poboljšane jezičke veštine, ako je program na jeziku koji nije maternji jezik studenta. Iako su mnogi međunarodni master i doktorski programi na engleskom čak i u zemljama gde to nije zvanični jezik, studenti mogu da imaju priliku da poboljšaju svoje jezičke veštine dodatnim učenjem ili asimilacijom sa lokalnim stanovništvom

Studenti koji razmišljaju o post diplomskom zvanju mogu da uzmu u razmatranje sledeće faktore kada odlučuju o tome da li da studiraju u svojoj zemlji ili inostranstvu:

 • Cenu programa, uključujući i troškove života. Neke zemlje imaju vrlo jeftine ili čak besplatne školarine, ali troškovi življenja  ponište tu uštedu. Međutim mnoge zemlje a i sami univerziteti nude stipendije i druge vrste novčane pomoći i neke su baš namenjene internacionalnim studentima. U različitim zemljama varira i to u kojoj meri je studentima iz inostranstva dozvoljeno da rade, i u nekim zemljama je to i zabranjeno. Troškovi zdravstvenog osiguranja takođe veoma varijaju od jedne zemlje do druge.
 • Kvalitet stečenog obrazovanja u odnosu na troškove i neprocenjive faktore studiranja u inostranstvu, kao što su kulturno mešanje i jezičke veštine. Iako svi akreditovani master programi zadovoljavaju visoke standarde, metode predavanja veoma variraju u različitim školama, programima i kulturološkim sredinama. Pored toga, neki studenti će možda otkriti da uče manje kada predavanja nisu na maternjem jeziku.
 • Stečene jezičke veštine. Studenti koji nemaju znanje jezika na odgovarajućem nivou da bi pratili određeni kurs, možda treba da provedu godinu i više dana dostižući taj nivo. Ponekad je to moguće na studijama u njihovoj zemlji, ali u drugim slučajevima treba da provedu dodatno vreme u inostranstvu. 
 • Vrste programa koji se nude, kao što su studije sa fleksibilnim vremenon i punim vremenom pohađanja predavanja, online i programi učenja na daljinu. Većina zemalja zahteva da internacionalni studenti koji borave u toj zemlji sa studentskom vizom odaberu programe sa punim vremenom i redovnim pohađanjem predavanja. Međutim, studenti koji već žive u drugoj zemlji sa radnom dozvolom mogu da nastave studije sa fleksibilnim satima. Online i programi učenja na daljinu veoma su fleksibilni i prilagodljivi.
 • Uticaj na članove porodice. Članovima porodice takođe može zatrebati znanje jezika, a neke zemlje ne dozvoljavaju supružnicima da rade, čak i kada je onima koji studiraju to dozvoljeno.

Sada posvetite vreme pregledu univerziteta širom sveta. Ako već znate šta tražite, kliknite direktno na zemlju ili određeni program. Ili odvojte malo vremena da pročitate nešto o uzbudljivim programima dostupnim širom sveta.

Pročitajte više Pročitajte manje