Pohađajte Master programe u Srbiji

Post diplomske studije u Srbiji 2018

Студирање у Србији

Високо образовање у Србији

Српски систем високог образовања у складу са европским стандардима утврђеним у Болоњском процесу и користи Европски систем преноса бодова (ЕСПБ). Српске институције авард традиционалне три нивоа степена, диплому, мастер (наука или уметности) и доктор наука. Већина курсева се одвија на српском језику, али неки програми и курсеви су доступни на енглеском језику. Међународни студенти који планирају да студирају у Србији морају обично потребно годину дана од језика у Србији пре почетка студија у својој академској дисциплини.

 

Зашто студирати у Србији?

Српске институције нуде дугу историју квалитетног образовања, и многи су основана у 1800.Српске институције нуде широк спектар магистара, укључујући и програме из области менаџмента, банкарства, економије, политичких наука, уметност, пољопривреде, комуникација, рачунарских наука и инжењерства, између осталих. Студенти добијање мастер дипломе у Србији добиће потпуно урањање у мултиетничке Централне европске културе, као и могућност да лако путују у друге европске земље током паузе од студија.

 

Универзитети у Србији

Постоје три врсте институција високог образовања у Србији: универзитетима, факултетима примењених уметности и високих школа академских студија. Неки међународни универзитети постоји као и, као што су Универзитет у Њујорку у Београду, која нуди МБА на енглеском језику. Универзитети су једине институције које нуде сва три нивоа високог образовања.Факултети примењених наука и високих школа академских наука може да додели и нежења је и постдипломске специјалистичке дипломе, али не и магистарских степени или доктора наука.

Србија има 17 универзитета, 8 и 9 су јавни су приватне. Ту су и 47 јавних и 17 приватних факултета примењених наука, као и јавно 3 и 5 приватних виших школа академских студија.

 

Школарина и Програм Трајање

На јавним универзитетима, српски студенти нормално студирају бесплатно, уз изузетак неких програма, настава је такође веома низак за стране студенте. Школарина на приватним школама варира, али може бити и до € 20,000 за неке програме. Мастер програм траје од 1-2 година и 60-120 ЕЦТС да се заврши у зависности од програма и типа установе.

 

Академска година

Школска година почиње обично почетком октобра.Појединачне институције имају широку слободу у структури школске године, која има да обухвати 30 недеља студија. Најчешћи системи користе два семестра (15 недеља периода) и три триместра (10 недеља периода). Међутим, школе могу да развију било који систем све док оне задовољавају 30-недеље тотални.

 

Могућношћу постдипломских студија

Иако је стопа незапослености у Србији је тренутно веома висок, страни радници су и даље добродошли. Студенти са мастер дипломе може наћи да су они више запослити, поготово од стране компанија које опсежне пословања са земљама ЕУ. Оба боравишне и радне дозволе за стране раднике су лако добити, обично у року од 2 дана. Радне дозволе важе за 3-12 месеци, а лако се обнављају. Појединци траже радну дозволу требало би прво имати понуду за посао и боравишне дозволе, која се издаје од стране Министарства унутрашњих послова.Компанија у којој ће појединац бити запослено и појединац морају поднети захтев за дозволу за рад, која се издаје од стране Завода за тржиште рада.

 

Здравствено осигурање

Страни студенти морају имати здравствено осигурање из своје земље или приватног здравственог осигурања за време студија у Србији. Здравствено осигурање је обавезно и студенти морају да поднесу доказ о осигурању када се пријаве за своје визе или боравишне дозволе. Препоручује се да студенти имају покриће до 20.000 €.

 

Савети

Страни студенти који бораве са пријатељима, породицом или спонзора у приватним кућама морају да се региструју у локалној полицијској станици у року од 24 часа од доласка у Србију.

О Србији

Србија је земља има централну и источну границу са Мађарском, Хрватске, Румуније, Босне и Херцеговине, Косова и Бугарске. Главни град је Београд. Природни ресурси су угаљ, нафта, природни гас и многих метала, велике индустрије обухватају пољопривреду, прераду хране, метала, текстила, рударства, аутомобиле и намештај. Српска централна локација даје велику предност у транспорт робе широм Европе, а већи део економије земље фокусира на извоз. Језик је српски, а валута је српски динар, скраћено динара.

 

Клима

Клима у Србији је умерено, али значајно варира широм земље због разлика у терену, органа водом и вегетацијом. Већим надморским висинама су генерално Раиниер и хладније. Најтоплија температуре у Београду, јављају у јулу или августу и обично достигне максимум од 28 степени Ц.Најниже температуре у Београду, јављају у јануару и око -3 степени Ц. Већина месеци наћи ће се око 12 дана падавина, иако су фебруар и март су најсувљи.

 

Култура

Србија има веома модеран, међународни културе која је мешавина источне и западне културе. Велики део српског језика је изведена из турског језика, а већина традиционалних српских јела базирана на азијским специјалитетима. Српска православна манастира датира из 13. века одржава збирке ретких уметности и књига из средњег века и земљи, упркос малој величини, има више од 2.100 споменика културе, 72 историјске једињења, 167 археолошких налазишта и 71 знаменитости.

 

Трошкови живота

Страни студенти у Србији генерално морају пронаћи властити стамбени простор, међутим, трошкови живота је прилично низак.Једнособни станови се могу изнајмити за око 150-200 € месечно и комуналије и Интернет додати још око 125 € месечно. Студенти имају право да раде скраћено радно време на свом студентску визу ако сматрају да је потребно додатних прихода.

 

Виса Захтеви

Страни студенти који студирају у Србији дуже од 90 дана треба виза за привремени боравак. Поред пасоша, апликациони формулар и фотографија, будући студенти морају да доставе доказ о планираних студија у Србији, као и доказ да имају довољно новца за финансирање боравка. Захтев се подноси у српској амбасади или конзулату у земљи студента, међутим, студенти могу да уђу у Србију са туристичком визом и поднети захтев за визу за привремени боравак по доласку. Виза за привремени боравак обично траје око 3 недеље да добију.

Činjenice o Република Србија

Србија, званично Република Србија, је земља налази на раскрсници централне и југоисточне Европе, који покрива јужни део Панонске низије и централног Балкана. То је земља без излаза на море, граничи са Мађарском на северу, Румунијом и Бугарском на истоку, на југу Македоније, и Хрватска, Босна, Црна Гора и на западу. Србија је више средње развијена економија и остварила највећи напредак у региону у погледу укупних демократских резултата и укупног привредног и управљање трансформације.

 

Главни град: Београд
Службени језици: српски
Влада: парламентарна република
Становништво: 7.186.962
Бруто домаћи производ: $ 96.760 милијарди долара
Валута: српски динар (РСД)
Временска зона: (УТЦ 1)