Popularni Master Programi

Broj opcija koje se nude pri biranju Master studija može biti preveliki-ne dozvolite da vas to zaustavi! Započnite svoju pretragu gledajući neke od najpopularnijih programa master studija navedenih ovde.

Novo dodati programi Master studija

Atlântica

МСц у управљању системима и информационој технологији

Septembar 19, 2018
Мастерс ин Системс Манагемент и Информационе Технологије, из Atlântica , курс који има за циљ обучавање професионалаца за ИТС Манагемент и напредна истраживања, управљање вјештинама у области управљања информацијама, усвајање мултидисциплинарне перспективе која студентима нуди концептуалне и методолошке алате неопходне за интегрисану анализу различитих функција … [+]ИТС Менаџмента у организационом контексту. [-]

Victoria University of Wellington

Мајстор дизајна корисничког искуства

Septembar 17, 2018
МУКСД је програм Веллингтон ИЦТ Градуате Сцхоол који је испоручио Школа дизајна на Victoria University of Wellington .

Fondazione Accademia di Comunicazione

Мастерс ин Грапхиц Десигн

Septembar 17, 2018
Мастер из графичког дизајна произилази из потребе за попуњавањем празнине која се често ствара између путева обуке који су обично доступни на тржишту и све захтјевнијих захтјева, у смислу вјештина и искуства стечених од стране професионалног свијета.… [+] [-]

Univerziteti u Република Србија

Promenite lokaciju

Diploma mastera

Bilo da želite da unapredite svoju karijeru ili samo želite da naučite više o svojoj profesiji, diploma mastera je odlična investicija. Master programi su dostupni u gotovo svim akademskim disciplinama i uz hiljade programa od kojih možete da birate, sigurno ćete naći program koji će odgovarati vašim akademskim ciljevima, budžetu i rasporedu.

Vrste Master diploma

Iako postoje neki specijalistički programi kao što su Master inženjerstva (MEng) i Master istraživanja (MRes), većina diploma mastera su Master društvenih nauka ili Master prirodnih nauka. Diplome Mastera društvenih nauka (MA)  obično dobijaju studenti društvenih nauka, fine umetnosti, filozofije ili socijalnih nauka. Diplome Mastera prirodnih nauka (MSc) fokusiraju se na kvantitativne predmete kao što su naučne, tehnološke, inženjerske i matematičke discipline. Kao dodatak kursu, za MSc diplome potrebno je imati i značajan istraživački rad, kao što je rad na nekom velikom projektu i odbrana istog, individualna ili grupna, u zavisnosti od samog programa.  

 

Prednosti master diplome 

Jedna od najočiglednijih prednosti master diplome su povećane poslovne prilike. Neke profesije ili zahtevaju diplomu mastera ili se retko zapošljavaju ljudi koji imaju samo diplomu fakulteta. To su, na primer, statističari, asistenti lekara i školski savetnici.

Druge prednosti posedovanja master diplome uključuju:

  • Povećanu platu u  nekim profesijama. Na primer, Forbs je izveštavao da masteri elektrotehnike, ili oni koji imaju MBA diplomu, očekuju da će zaraditi 100 000 dolara godišnje, pošto je to prosečna plata za njih na tržištu rada.
  • Uvećane veštine i znanje koje vas čine vrednijim u očima poslodavca i mogu vam otvoriti put do odgovornijih poslova. 
  • Širi pogled na vašu profesiju, što vam omogućava da lakše komunicirate sa onima koji su u vašoj kompaniji
  • Izgrađena mreža profesionalaca koju čine vaše kolege- studenti, predavači i udruženje studenata
  • Prikazivanje vaše posvećenosti profesiji
  • Znanje koje stičete iz oblasti koju volite

Biranje Master programa

Širom sveta postoje hiljade master programa od kojih možete da birate ono što želite. Master programi obično zahtevaju 1 do 2 godine akademskih studija sa punim vremenom pohađanja predavanja posle diplome osnovnih studija. Oni koji imaju fleksibilno vreme predavanja će studirati duže od 2 godine.

Pre nego što se odlučite za master program treba da utvrdite koju disciplinu želite i koje slične discipline takođe možete da uzmete u razmatranje. Vaš prvi izbor će možda biti očigledan, ali diploma koju želite možda neće biti ponuđena u programu koji vam odgovara. Na primer, ako ste zainteresovani za poslovanje, možete uzeti u razmatranje master programe finansija, ekonomije, i ljudskih resursa pored menadžmenta poslovanja.

Kada ste jednom suzili polje ili polja programa studija, sledeće pitanje je da li želite da pohađate studije tako da provodite puno vreme na predavanjima ili vam treba fleksibilno vreme . Puno vreme pohađanja studija vam omogućava da se fokusirate na svoje obrazovanje i nudi najviše opcija, ali ćete možda morati da se preselite i da date otkaz ako imate puno radno vreme. Fleksibilno vreme pohađanja predavanja nudi veću mogućnost prilagođavanja, ali ćete ponovo uvideti da je neke programe nemoguće završiti sa poslom sa punim radnim vremenom. Na primer, ako želite program gde su predavanja samo u toku dana, trebaće vam posao koji vam omogućava slobodno vreme u toku dana da biste pohađali časove. Osigurajte se da ste proverili prednosti i mane i jednih i drugih programa pre donošenja odluke, uključujući i gubitak prihoda, ako se odlučite za puno vreme pohađanja predavanja.

Mnogi master programi sada takođe nude i druge forme učenja. Online i učenje na daljinu programi dobijaju na popularnosti i obično je potrebno isto vreme da se završe kao i za tradicionalne programe. Međutim, online programi nisu za sve. Za njih je obično potrebna veća samo-disciplina i nedostaju im prednosti umrežavanja i bliskosti i ličnog kontakta koje imaju tradicionalni programi.  

 

Kolika je obično dužina i cena master programa?

Dok su za neke master programe potrebna samo dva semestra da se završe, oni obično traju dve godine, a neki mogu da potraju i do šest godina. To zavisi od vašeg polja studija i od toga koliko predmeta možete imati u svakom semestru.

Cene dobijanja master diplome značajno variraju od zemlje do zemlje. U nekim zemljama, kao što su Norveška i Finska, univerzitetsko obrazovanje je generalno besplatno- uključujući i master studije. Većina master programa u Americi košta od 20 do 30 hiljada dolara, ali na prestižnijim školama to vrlo lako može biti duplirano. Ako već radite puno radno vreme, vaš poslodavac će možda biti zainteresovan da pomogne i snosi deo troškova. Taođe, pored vaše lične ušteđevine, ne zaboravite na pozajmice, grantove i stipendije. Neke stipendije i grantovi su rezervisani za postdiplomske studije.

 

Poslovne prilike sa Master diplomom

 Američki biro statistike rada izveštava da će do 2020. najveći rast potražnje poslova biti u oblastima kao što su zdravstvena nega i socijalne službe i da će se zahtevati diplome mastera. Na primer, zanimanja porodičnog terapeuta i savetnika mentalnog zdravlja zahtevaju diplomu mastera.

Međutim, čak i ako odaberete zanimanja koja ne zahtevaju diplomu mastera, možete da uvidite da su vam mogućnosti za poslove ograničene bez nje. Na primer, mnoga zanimanja poput supervizora, menadžera i tehničkih eksperta u oblastima kao što su kompjuterska nauka ili inženjerstvo su ona za koja je poželjno imati master diplomu. Druga zanimanja za koja je poželjno imati master diplomu su u oblasti nege bolesnika, obrazovanja, ekonomije, muzike i umetnosti.

Sticanje diplome mastera je nagrađujuće iskustvo. Stećićete znanje, uvećati svoje sposobnosti da doprinesete svojoj profesiji, steći prijatelje i ostvariti poslovne kontakte i poboljšati svoje poslovne prilike. Nevezano za vaša interesovanja, sa hiljade master programa koji se nude širom sveta, sigurno ćete naći nešto što odgovara vašim potrebama.