Frantsuska

Studiranje u Francuskoj

Visoko obrazovanje u Francuskoj

Francuska je trenutno četvrta najpopularnija destinacija za studiranje u svetu i to nije čudno zato što ima divnu kulturu, visoko ocenjen sistem univerziteta i niz relativno niskih školarina. Svake godine blizu 300 000 studenata putuje u Francusku na studije.

Sistem visoko-školskog obrazovanja u Francuskoj može da zbuni. Standardizovan je na tri nivoa, pa to olakšava njegovo razumevanje. Danas, studenti počinju sa dobijanjem diplome koja se zove License, koja je ekvivalent diplomi osnovnih studija. Ovo prati master nivo. Poslednji nivo je nivo doktorskih studija. Za završavanje prvog nivoa potrebno je tri godine, a za master dve. Za program doktorskih studija obično je potrebno još tri godine. 

Francuske univerzitete finansira država, pa školarina nije visoka. Planirajte da platite oko 200 do 400 eura godišnje, u zavisnosti od programa i univerziteta koji želite. Izuzetak su francuske poslovne škole. Većina njih su privatna vlasništva i školarina je i preko 15 000 eura godišnje.

Francuska ima prilično otvoren upis prve godine za gotovo sve programe. Međutim, posle prve godine, studenti moraju da polože niz ispita, koji mogu da budu jako zahtevni, da bi upisali drugu godinu. Postoji i grupa škola koje upisuju samo odabrane studente i koje imaju prijemne ispite koji su selekcioni, imaju više školarine i prestižnije su. To su škole koje se zovu Grandes Écoles.

Akademska godina u Francuskoj počinje krajem Septembra, sa prolećnim semestrom koji počinje početkom Februra. Raspusti su za Božić i Novu godinu, kao i za Dan svetaca i Uskrs. Većina škola takođe ima i prolećni raspust i tri meseca letnjeg raspusta.

Po završetku studija, mnogi studenti nastavljaju sa naučnim programima. Za ove programe dužine od jednog do tri meseca moguće je dobiti finansijsku pomoć za naučne studije visokog nivoa, koja pokriva troškove puta, školarinu i troškove života.

 

Vizni režim

Ako dolazite da studirate u Francuskoj iz neke od zemalja Evropske Unije, ne treba vam studentska viza. Ako vaša zemlja nije u EU, onda pre nego što krenete na studije morate u francuski konzulat da dobijete studentsku vizu. Viza će služiti kao dokaz vašeg boravišnog statusa tokom prve godine vaših studija. Posle godinu dana, moraćete da podnesete zahtev za Carte de Sejour. Takođe ćete morati da se registrujete u lokalnoj kancelariji za imigracije u roku od 30 dana od vašeg dolaska u zemlju.

Saveti

Zbog niskih cena školarine i velikog interesovanja studenata iz drugih zemalja, morate da imate plan za studiranje u Francuskoj jako rano. Dok sam upis na fakultet neće biti veliki problem, ako ste student prve godine, nalaženje smeštaja i sređivanje papirologije može da potraje. Ako vam je potrebna finansijska pomoć, takođe treba i da se prijavite za neka pomoćna novčana sredstva. 

Dok se pripremate za studije u Francuskoj, bićete među nekima od najvećih svetskih mislilaca. Imaćete priliku da studirate tamo gde su nekada bila velika imena poput Sartra, Dirkhaima ili Marije Kiri. Iako proces primanja na fakultete može biti zastrašujuć, kada dobijete kvalitetno obrazovanje po veoma pristupačnoj ceni, uvidećete da je bilo vredno truda.