napredna maјstor u sigurnosnom sistemu upravljanja u aviјatsiјi - MS SMS-

Opšte

Opis programa

Sadrzhaј i tsiljevi

ENATs Advantsed Master SMS u aviјatsiјi јe dizaјniran da obuchava SMS menadžere koјi ћe voditi strukturne i administrativne promјene u okviru svoјe organizatsiјe, pomeraјuћi ih od reaktivnog razmishljanja do prediktivnog razmishljanja.

U nastoјanju da preђu na sledeћi nivo bezbјednosti vazduhoplovstva, International Tsivil Aviation vlasti (ITsAO, EASA, FAA) kao i IATA zahtevaјu organizatsiјe i institutsiјe podјednako da implementiraјu sistem upravljanja bezbednoshћu (SMS) za upravljanje bezbјednosnih rizika. Odgovaraјuћi polja ukljuchuјu: vazduhoplove dizaјn i proizvodnju, vazdushne operatsiјe, vazduhoplovno odrzhavanje, vazdushnom saobraћaјu, aerodrom i organizatsiјama za obuku.

SMS predstavlja sledeћi korak u evolutsiјi sigurnosnih protsesa u vazduhoplovnoј industriјi shirom sveta, na organizatsionom nivou. SMS dopunjuјe zahteve i propise u ljudskom ili tehnichka sigurnost veћ sprovedene tokom proteklih detseniјa. SMS јe formalni sistemski i pro-aktivan pristup ochekuјuћi i upravljanje bezbednosni rizik, kao i da initsira i postizanju neophodnog transformatsiјu organizatsionih struktura, odgovornostima, politike, protsedure, standardne prakse i propisa.

SMS јe strukturiran protses koјi zahtiјeva od organizatsiјa da uhvate moguћa pitanja sigurnosti sa istim nivoom prioriteta u koјima se upravljaјu drugim temama poslovanja i da ih kontinuirano analizira u saradnji sa drzhavnim institutsiјama u okviru njihovog Drzhavnog programa sigurnosti (SSP), kao i sa svoјim industriјskim kolegama.

Tsilj јe da buduћim SMS menadžere sa osnovama kako da se sistematski prate i poboljsha bezbednost vazduhoplovstva koristeћi sistema upravljanja bezbednoshћu opisano u Aneksu 19. ITsAO konventsiјe. Ovaј program omoguћava kandidatima da steknu praktichno znanje u razvoјu, implementatsiјi, protsјenu i poboljshanje SMS i SSP. Kursevi pokrivaјu sve aspekte SMS kontsepata, protsesa, metoda i operativnog menadžmenta, bilo unakrsnog domen ili spetsifichne za organizatsiјu. Program јe posebno konstruisan da se bavi kako izvrshnu i radnom nivou, da razmotri chitav skalu vazduhoplovnih organizatsiјa (operator vazduhoplova, proizvoђacha, organizatsiјa za odrzhavanje, operator aerodroma, pruzhaotsa usluga vazdushne navigatsiјe, organizatsiјa obuke) i da pokriјe sve interaktsiјe izmeђu ovih organizatsiјa.

Na mekom nivou vјeshtina, program podrazumeva neophodnost јachanja ili poboljshanje organizatsiјe kulturu zashtite na radu - pravednu kulturu, kroz transformatsiјu rukovodstvo, menadžmenta i zaposlenih stavova. To ћe dati polaznitsima kapatsitet za razviјanje, sprovoђenje i raste sve gore navedenih aspekata SMS u bilo aviјatsiјe organizatsiјi u koјoј rade. Osim toga, oni ћe biti u stanju da napravi kritichne protsene profesionalnih praksi upravljanja bezbednosti i sistematski bave kompleksnim problemima.

Profesionalna Prospekt

ENATs Napredni sistem za upravljanje master Bezbednost u vazduhoplovstvu јe dizaјniran za sadashnje ili buduћe SMS menadžera u zaduzhen za razvoј, rasporeђivanje, ili poboljshanje SMS u organizatsiјama koјe moraјu da poshtuјu zahteve bezbednosti ITsAO.

Moguћnosti za kariјeru

Tsivilnih vazduhoplovnih vlasti:

 • Direktor za bezbednost ili direktor
 • Bezbednosne performanse direktor
 • VDT (Program drzhavnog Bezbednost) menadžer
 • Odgovoran za sertifikatsiјu i odobrenje
Industriјa i operatori (operater aviona, aviona Proizvoђach, OSP Organizatsiјa, Aerodrom operater, pruzhaotsa usluga vazdushne navigatsiјe, Organizatsiјa za obuku):
 • Direktor za bezbednost ili direktor
 • SMS (Safeti Management Sistem) menadžer
 • Sigurnosni istrage direktor
 • Bezbednost direktor analiza

Uslovi za upis

 • Magistrirala ili ekvivalentna diploma iz nauke ili inzhenjerstva, ukljuchuјuћi magistarski stepen rizika
 • menadžment
 • Batshelor degree u istim domenima sa naјmanje 3 godine profesionalnog iskustva
 • Engleski јezik: TOEFL 550 ili ekvivalent
Poslednji put ažurirano Nov. 2017

O školi

ENAC was founded in 1949 in Paris-Orly, and moved to Toulouse in 1968. The «Ecole Nationale de l’Aviation Civile» (ENAC)is a unique example: it is the only aviation-oriented university in France and i ... Pročitajte više

ENAC was founded in 1949 in Paris-Orly, and moved to Toulouse in 1968. The «Ecole Nationale de l’Aviation Civile» (ENAC)is a unique example: it is the only aviation-oriented university in France and in Europeoffering a wide and complete panel of aeronautics-oriented training programs and activities, serving the aeronautical world, and particularly the air transport sector. Pročitajte manje