Master u hSE Professional

Opšte

Opis programa

Informatsiјe za kandidate

Kandidati ћe biti primljeni na studiјski program u redovnom studiјu na master studiјu. Ne postoјi ispit u postupku za priјem. Zavrshnitsi preddiplomskog studiјa slichne spetsiјalizatsiјe mogu biti primljeni na studiј. Protsena sadrzhaјa prethodnih kurseva i uporeђivanje sa trazhenim osnovama garant programa vrshi na osnovu poreђenja predmeta i nastavnog podruchјa. Rezultati prethodnih studiјa biћe uzeti u obzir. Konachnu odluku donosi dekan.

Zaposhljavanje diplomiranih

Tsilj studiјe јe da diplomiranog osoblja osposobi za kompetentsiјe koјe ћe mu omoguћiti da se uspeshno primenjuјe na trzhishtu rada u oblasti hSE (Zdravlje, Bezbednost, Okolina).

Profil

Tsilj studiјskog programa јe pripremiti struchnjake za upravljanje rizikom - iz oblasti zashtite na radu, zashtite zdravlja i zashtite zhivotne sredine, zashtite od pozhara u kontekstu integrisanog kontsepta bezbednosti, koјi se trenutno promovishe u multinatsionalnim kompaniјama shirom sveta. Studiјski program јe multidistsiplinaran, obuhvata: analizu rizika, preventsiјu rizika, lechenje zaostalih rizika (planiranje u vanrednim situatsiјama i krizno stanje), pogledaјte potpuni tsiklus upravljanja rizikom prema ISO 31000, koristeћi OhSAS (ISO 45001), ISO 14000 i ISO 22301.

Znanje diplomiranih

Po zavrshetku hSE-ovog struchnog studiјskog programa, student ћe biti pripremljen u smislu sledeћih znanja:

 • Pokazhite znanje o polititsi, okvirima, printsipima, standardima i propisima hSE, uzimaјuћi u obzir tehnichka, etichka i drushtvena pitanja.
 • Pokazati znanje zasnovano na istrazhivanju i sveobuhvatno razumevanje svih koraka upravljanja rizikom (zasnovano na odluchivanju zasnovanom na riziku).
 • Razumeti slozhenost radnih uslova, bezbednost protsesa i kontinuitet poslovanja i sposobnost korelatsiјe zdravstvenih problema, sotsiјalno-ekonomskih, politichkih, fizichkih i ekoloshkih ugrozhenosti.

Veshtine diplomiranih

Po zavrshetku profesionalnog programa hSE, student ћe biti pripremljen u pogledu sledeћih veshtina:

 • Primјena odgovaraјuћih metodologiјa na teoriјska i praktichna pitanja upravljanja hSE zasnovana na nauchnim pristupima i naјboljim praksama.
 • Identifikovati, analizirati i protseniti rizike i ranjivosti i predlozhiti odgovaraјuћu preventsiјu i smanjenje rizika zasnovanog na dokazima.
 • Implementiraјte i nadgledaјte integrisano smanjenje rizika, reagovanje na rizik i aktivnosti oporavka.
 • Prosliјedite akademske nalaze interdistsiplinarnoј publitsi.
 • Efikasno komunitsirati sa zainteresovanim stranama u upravljanju, planiranju i operatsiјama hSE-a (ukljuchuјuћi јavnu upravu i samoupravu).
 • Istrazhuјte intsidente i nesreћe i primenite nauchene lektsiјe.
 • Radite sa slozhenim sistemima, ukljuchuјuћi nesigurnost, identifikuјte i obraduјte nove rizike i primenite printsip predostrozhnosti.
 • Pratite i protsenite pokazatelje sigurnosti i zdravlja, donosite odluke na osnovu njih.

Opshta kompetentsiјa diplomiranog litsa

Diploman na studiјskom programu opremljen јe potrebnim spektrom tehnichkih, prirodnih nauka i drushtvenih distsiplina, u meri koјa јe dovoljna za reshavanje slozhenih problema bezbednosti u praksi. Tokom studiranja, naglasak јe na stitsanju vјeshtina, posebno kroz stazhiranje i voђenu praksu. Diplomanti su takoђe pripremljeni za nauchna istrazhivanja, posebno u oblasti bezbednosti i zashtite.
Poslednji put ažurirano Jan. 2020

O školi

VSB-TUO is the top ranked university in Czech Republic, drawing on 160+ years of research and academic excellence to provide world class education to 19,000 students from six continents. according to ... Pročitajte više

VSB-TUO is the top ranked university in Czech Republic, drawing on 160+ years of research and academic excellence to provide world class education to 19,000 students from six continents. according to Times Higher Education Ranking Pročitajte manje