Pročitajte zvanični opis

Цонцепт

Почевши од јесени 2010, Универзитет Јоханнес Гутенберг у Маинзу нуди двогодишњи магистарски програм из међународне економије и јавних политика. Програм је намијењен студентима који желе разумјети могућности и изазове с којима се суочавају приватни и јавни доноситељи одлука у све интегриранијој свјетској економији. Два кључна садржаја студијског програма баве се важним питањима и изазовима за будућност који су једнако важни за економију и друштво. Дипломци програма ће бити припремљени за позиције у приватном и јавном сектору - посебно у предузећима и институцијама које дјелују на међународном нивоу - али програм такође може пружити квалификовану основу за академску каријеру.

Зашто МИЕПП

Магистар међународних економија и јавних политика има за циљ припремити наредну генерацију лидера да се баве дизајном и импликацијама владиних политика у различитим контекстима, стављајући нагласак на посљедице економске глобализације. МИЕЕП нуди поуздану обуку из економске теорије и економетријске технике, омогућава студентима да критички расправљају о савременој академској литератури и охрабрује их да своје знање примијене на релевантна питања у пословној и економској политици. Да би стекли професионалну експертизу, студенти имају подршку у обављању праксе. То је могуће кроз јаку мрежу са врхунским партнерима. Поред тога, област Рајна-Мајна са својом великом инфраструктуром је место пословања за многе успешне компаније које могу постати будући послодавци.

Млади, мотивисани академски факултет у Маинзу је добро усидрен у научној заједници, видно учествује у академским и јавним дискусијама, и посвећен је преношењу савремених економских знања својим студентима.

Дипломци ће бити спремни за каријеру у глобалном пословању, администрацији, међународним односима, (политичким) менаџмент консалтинг компанијама и влади. Програм такође може послужити као полазна тачка за академску каријеру. Сви курсеви се одржавају на енглеском језику, а програм се експлицитно обраћа међународној публици.

МИЕПП: Прави програм за мене?

Шта подразумијева међународна економија?

Међународном економијом разумемо анализу глобалних тржишта роба и имовине. Наш циљ је да схватимо детерминанте и ефекте међународних трговинских токова и да проценимо последице регулисања тих токова кроз различите мере политике. Штавише, желимо да схватимо понашање међународних финансијских тржишта, понашање мултинационалних компанија, еволуцију и структуру страних средстава и обавеза земаља, флуктуације девизних курсева, као и узроке и последице међународних финансијских криза. У нашој анализи користимо формалне економске моделе за развој хипотеза и економетријске технике за процјену параметара и тестирање хипотеза. Неки од слајдова за узорак предају идеју о томе како је овај приступ имплементиран у нашим предавањима.

Будућим студентима који су заинтересовани за наш програм препоручује се да погледају неке од уџбеника које користимо за подучавање међународне економије:

 • Кругман, Паул, Маурице Обстфелд и Марц Мелитз (2014): Међународна економија - теорија и политика, 10. издање. Прентице Халл.
 • Феенстра, Роберт (2015): Напредна међународна трговина - теорија и докази, 2. издање. Принцетон Университи Пресс.
 • Хармс, Пхилипп (2016): Интернатионал Мацроецономицс, 2нд Едитион. Мохр Сиебецк.
 • Обстфелд, Маурице и Кеннетх Рогофф (1996): Основе међународне макроекономије. МИТ Пресс

Шта се подразумева под јавном политиком?

ЈАВНА ПОЛИТИКА, како је предајемо у програму МИЕПП, је проучавање улоге владе у економији. Да бисмо то учинили, радимо и са макроекономским моделима опште равнотеже као и са микроекономским моделима. Ми се фокусирамо на подучавање бољег разумевања тренутне економске политике и бавимо се питањем када и како влада може да интервенише у економији, као и како интервенција владе утиче на економске резултате. Стога приступамо проучавању јавне политике која је дубоко укоријењена у економској теорији и емпирији. Радимо са стандардним претпоставкама које се тичу индивидуалног понашања ('хомо оецономицус'), као и са моделима бихевиоралне економије засноване на психолошком размишљању. Док у истраживању јавне политике користимо потенцијалне интердисциплинарне везе и стављамо нагласак на практичну важност, наш програм је намјерно усмјерен на економију, јер вјерујемо да би здраво и формално разумијевање економских компромиса укључених у доношење одлука владе требало да буде бити саставни део образовања будућих доносилаца одлука.

Потенцијални студенти заинтересовани за наш програм такође треба да погледају неке од уџбеника које користимо за наставу јавне политике:

 • Агхион, П. и П. Ховитт (1998): Ендогена теорија раста. МИТ Пресс, Кембриџ, Масачусетс.
 • Гаиер, Тед и Росен, Харвеи (2013): Јавне финансије. 10тх едитион. Ирвин: МцГрав-Хилл.
 • Грубер, Јонатхан (2016): Јавне финансије и јавна политика, 5. издање. Нев Иорк: Вортх Публисхерс.
 • Хиндрикс, Јеан и Гаретх Милес (2006): Интермедиате Публиц Ецономицс. Цамбридге, МА: МИТ Пресс.
 • Писсаридес, ЦА (2000): Теорија равнотеже незапослености. МИТ Пресс, Кембриџ, Масачусетс.
 • Ромер, Д. (2011): Напредна макроекономија. Мцграв-Хилл Високо образовање, 4. издање

Да ли требам јаке квантитативне вјештине?

МИЕПП је у суштини мастер програм економије. То значи да се бавимо економским, финансијским, социјалним и политичким питањима углавном са научног становишта и употребом квантитативних емпиријских и теоријских метода. Стога препоручујемо да студенти овладају квантитативним техникама и методама које се предају у додипломским пословним / економским програмима. Ако се пријавите за наш програм, препоручујемо вам - поготово у случају да нисте похађали неки курс из математике или статистике у вашим додипломским студијама - да погледате одличан уџбеник Кнут Сидсаетер и Петер Хаммонд (“Основна математика”). за економску анализу ”) да бисте проверили да ли испуњавате овај захтев. Такође вам препоручујемо да погледате слајдове за узорак курса да бисте проверили да ли вам одговара такав квантитативни начин доставе материјала.

Структура програма

Магистарски програм Међународна економија и јавна политика састоји се од три главне компоненте: Основни модули, изборни модули и магистарска теза са истраживачким колоквијумом.

Први семестар: Током првог семестра, студенти похађају курсеве који прегледавају и проширују основне појмове и методе у оквиру међународне трговине, економије развоја, јавне економије и макроекономије.

Други и трећи семестар: Од другог семестра па надаље, они могу да се специјализују или за међународну економију или за јавну политику, ако изаберу најмање два модула у одговарајућој области. Поред тога, још увијек је могуће изабрати изборне предмете из области у којима нису специјализирани. У изборном дијелу студенти могу бирати из широког спектра курсева који се крећу од међународне макроекономије, бихевиоралне економије, рада, финансија, рачуноводства, опорезивања, међународни менаџмент, маркетинг, логистика, управљање информацијама и математика. Они имају могућност да изаберу модуле који се протежу на један или два семестра. Сви модули имају снажан фокус на питања политике и емпиријске примјене.

Четврти семестар: Завршни семестар је резервисан за магистарску тезу, у којој студенти демонстрирају своју способност да проведу компетентну анализу актуелног истраживачког питања.

Захтеви за пријем

Сви ученици морају проћи кроз формалну пријавну процедуру, којом ће се изабрати најталентованији учесници за наш програм. Процес пријаве за студирање на Универзитету Јоханнес Гутенберг у Маинзу зависи од тога да ли сте стекли диплому првоступника у Њемачкој или не.

Предуслови за упис су:

 • Завршио је диплому пословног, економског или сродног студијског програма са редовним периодом студирања од најмање 6 семестара. Имајте на уму да ако још нисте завршили факултет, и даље можете бити примљени ако - до тренутка подношења пријаве - сте већ стекли најмање 135 ЕСПБ у првостепеном програму који траје шест семестара и додјељује укупно 180 ЕСПБ према Европски систем бодовања. У овом случају, потребно је писмено службено потврђивање вашег универзитета које садржи све досадашње курсеве и испите, који израчунава ваш тренутни просјек оцјена и који потврђује да ваш Бацхелор програм додјељује укупно 180 ЕЦТС бодова.
 • Довољно познавање енглеског језика као што је документовано ТОЕФЛ тестом са најмање 227 бодова (компјутерски тест), 87 бодова (интернет тест), 567 поена (папирни тест), или ИЕЛТС са најмање 5 бодова ако енглески није први језик или степен бачелора није постигнут у програму који се у потпуности изводи на енглеском језику, или, алтернативно, стицање Цамбридге Фирст Цертифицате (ФЦЕ). За ТОЕФЛ, ИЕЛТС или ФЦЕ, датум издавања сертификата не сме бити старији од три године, у односу на рок за пријаву. Имајте на уму да полагање ТОЕФЛ ИТП теста не задовољава услове за пријем.
 • Писмо мотивације (на енглеском, мак. 1 страна)
 • Кратки ЦВ (на енглеском језику, највише 2 странице)
 • Студенти који нису дипломирали на немачком универзитету такође морају добити одобрење за студије на Јоханнес Гутенберг Универзитету (види корак 1 процедуре пријаве).

Ако је доступно (није потребно):

 • Резултати теста Градуате Рецорд Екаминатион (ГРЕ).
 • Доказ о свакој релевантној стручној обуци коју сте завршили или било које време које сте провели професионално у релевантној области.
 • Докази о било каквим изванредним постигнућима, као што су примање посебних академских средстава, награде или награде, објављивање рада, одржавање предавања итд.
Jezik održavanja programa:
енглески језик

Pogledajte još 5 programa koje nudi Johannes Gutenberg University Mainz (JGU) »

Ласт упдатед February 11, 2019
Ovaj kurs je Campus based
Start Date
okt. 2019
Duration
2 Године
Redovne studije
Price
300 EUR
Административна пристојба по семестру
Prema lokacijama
Prema datumu
Start Date
okt. 2019
Krajnji rok za prijavu
Start Date
okt. 2019
Krajnji rok za prijavu